Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

3D-suunnitteluohjelma säästää Haltilla aikaa, resursseja ja luonnonvaroja

Suomalainen Halti tunnetaan 3D-suunnittelun edelläkävijänä ja se on yksi ainoita yrityksiä, joissa sportti- ja outdoor-vaatteiden virtuaalisuunnittelussa ollaan näin pitkällä.

 

Maaret Pääkkö on työskennellyt Haltilla sportti- ja ulkoiluvaatteiden suunnittelija jo 15 vuoden ajan. Pohjois-Suomesta kotoisin oleva Pääkkö pääsi yritykseen töihin valmistuttuaan vaatesuunnittelijaksi Lapin yliopistosta.

– Työni Haltilla on ollut monipuolista, ja olen päässyt suunnittelemaan monien eri lajien vaatteita vuosien aikana. Halti on vaatesuunnittelijalle Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen yritys, jossa on päässyt näkemään ja kokemaan ulkoiluvaatealaa monipuolisesti. Sen takia olen siellä viihtynytkin niin hyvin, Pääkkö toteaa.

Uransa aikana Maaret Pääkkö on suunnitellut Haltille muun muassa cross country -vaatteita, outdoor-mallistoa, Keski-Euroopassa suosittuun ski touringiin sopivia ulkoiluvaatteita sekä golfhenkistä sport style -mallistoa, joka on tarkoitettu vapaa-ajan käyttöön.

– Aikaisemmin olen suunnitellut myös Raiski-tuotemerkille pluskokoisten naisten ulkoiluvaatteita ja Fischer-tuotemerkille lasketteluvaatteita.

Itsekin luonnossa liikkumisesta ja ulkoilusta nauttiva Pääkkö saa suunnittelutyöhönsä monesti ideoita ja inspiraatiota luonnossa kulkemisen myötä.

– Oman käyttökokemuksen perusteella voi tuotteista löytyä yksityiskohtia, joiden toimivuutta voi parantaa tai saada ihan uusia ideoita siitä, miten joku yksityiskohta kannattaa tehdä.

Suunnittelijan työssä pitää Pääkön mukaan hallita paljon yksityiskohtia sekä huolehtia aikatauluista ja deadlineista, sillä työn alla on samaan aikaan useita mallistoja. Tällä hetkellä Pääkön työpöydällä on kesän 2025 mallisto, joka esitellään Haltin myyntitiimille keväällä 2024. Talven 24–25 malliston Haltin tuotekehitysosasto on juuri muutama päivä sitten esitellyt kickoff -tapahtumassa.

– Suunnittelutyö lähtee aina liikkeelle uuden tuotteen tarpeesta. Tuoteidean jälkeen tarkennetaan sen käyttötarkoitus, kuluttaja ja hinta ja ryhdytään etsimään sopivia materiaaleja. Monia asioita päätetään jo ennen kuin suunnittelija alkaa piirtämään varsinaista tuotetta.

Maaret Pääkkö

Tuotesuunnittelu on tiimityötä

Haltilla suunnitteluprosessissa on mukana suunnittelija lisäksi tuotepäällikkö ja tuotekoordinaattori. Tuotepäällikön vastuulla on tuote kokonaisuudessaan, tuotekoordinaattori puolestaan käsittelee dataa ja on yhteydessä toimittajiin.

– Käyttötarkoituksen lisäksi tuotteelle määritellään jo alkuvaiheessa useita ominaisuuksia, jotka vaikuttavat paljon varsinaiseen suunnittelutyöhön. Näitä ovat esimerkiksi vaatteen vedenpitävyys ja hengittävyys. Jos kyseessä on lajivaate, huomioon pitää ottaa erilaisia liikeratoja, joita vaatetta käytettäessä pitää pystyä tekemään, Pääkkö sanoo.

Ulkoiluvaatteissa malli ja materiaali kulkevat pitkälti käsi kädessä. Esimerkiksi vedenpitävässä tuotteessa kaikki saumat teipataan, joten monimutkaiset saumarakenteet voivat olla hankalat toteuttaa.

– Ideoin uutta tuotetta yhdessä tuotepäällikön kanssa. Valitsemme siihen sopivan kankaan ja mietimme mahdollisia uusia teknologioita, joita siinä voisi hyödyntää. Sen jälkeen alan piirtämään tuotetta ja valitsen siihen sopivat yksityiskohdat. Kun malli on valmis, tuotekoordinaattori käy sen yksityiskohdat vielä läpi, ennen kuin siitä valmistetaan tehtaalla prototyyppi.

Ideoita uusiin tuotteisiin saadaan kansainvälisiltä messuilta, kuten ISPOsta. Myös erilaiset kangasmessut ovat tärkeitä materiaali-innovaatioiden kannalta.

– Keski-Euroopassa ja ihan Suomessakin kannattaa myös säännöllisesti tehdä kauppakierroksia, ja tietenkin netti on hyvä apuväline tiedonhankintaan. Lisäksi hyödynnämme erilaisia trendiennusteita. Niistä poimitaan värejä ja tietoa siitä mihin suuntaan muoti menee eli ovatko lahkeet leveät vai kapeat ja istuvuus tiukka vai väljä.

Haltin yhteistyökumppaneina on sekä tavallisia liikkujia että huippu-urheilijoita ja sporttialan somevaikuttajia. Kaikkien antama palaute on tuotekehityksen kannalta yhtä tärkeää.

– Varsinkin uuden tuotteen kehittämisen alkuvaiheessa sparrailusta urheilijan kanssa ja hänen lajitietämyksestään on iso apu suunnittelijalle, Pääkkö kertoo.

Teknisissä ulkoiluvaatteissa on monia yksityiskohtia ja elementtejä, jotka toistuvat vaatteesta toiseen ja jotka ovat tärkeitä toimivuuden kannalta. Parasta suunnittelijan työssä onkin Maaret Pääkön mukaan se, kun keksii jonkun innovaation tai paremman ja kustannustehokkaamman tavan tehdä toistuva yksityiskohta. Pääkkö on myös palkittu innovaatioistaan.

– Haltille suunnittelemani monomateriaalista valmistettu Reissu Drymaxx -ulkoilutakki voitti kesällä 2022 Scandinavian Outdoor Award -palkinnon. Vain yhdestä materiaalista valmistettu takki palkittiin helposta kierrätettävyydestä ja helposti korjattavista yksityiskohdista.

Erilaisten lajivaatteiden suunnitteluprosessi on Pääkön mukaan pääpiirteittäin sama, oli sitten kyse hiihto- tai pyöräilyvaatteista. Jokaisella lajilla on toki vaatteille omat vaatimuksensa, jotka pitää huomioida.

– On tärkeää syventyä lajiin ja sen vaatimuksiin vaatteille ennen suunnittelua. Esimerkiksi minkälaisia liikeratoja lajissa on, sillä tuote ei saa estää liikkumista. Hengittävyys on tärkeä elementti kaikissa vaatteissa, joilla liikutaan. Sitä voidaan lisätä ventilaatiolla tai materiaaliyhdistelmillä. Esimerkiksi murtomaahiihdossa käytettävissä vaatteissa käytetään kalvotonta lycra-materiaalia selässä ja kainaloissa hengittävyyden parantamiseksi.

 

3D-suunnitteluohjelma muutti monta asiaa

Kuutisen vuotta sitten Maaret Pääkön työ koki aikamoisen mullistuksen, kun Haltilla otettiin käyttöön 3D-suunnitteluohjelma.

– Suunnittelija ajattelee aina tuotetta kolmiulotteisesti, joten 3D-suunnitteluohjelman käyttöönotto tuntui alusta asti luonnolliselta. Sen myötä moni asia suunnitteluprosessissa tehostui ja myös muuttui, Pääkkö kertoo.

3D-teknologian avulla on esimerkiksi helpompi ja nopeampi suunnitteluvaiheessa testata erilaisia väriyhdistelmiä, mikä toimii ja mikä ei. Lisäksi tehtaalta voidaan pyytää 3D-kaavat, jotka tarkistetaan ja sovitetaan vielä kerran toimistolla ennen prototyyppien valmistamista.

– Kun sovituksia voidaan tehdä ohjelma avulla, fyysisten prototyyppien määrä on vähentynyt. Tämä säästää luontoa ja logistiikkakustannuksia, eikä turhaa tekstiilijätettä synny niin paljon.

3D-ohjelman laadukkaita kuvia puolestaan voidaan hyödyntää verkkokaupassa, eikä jokaista tuotetta ja värivaihtoehtoa tarvitse kuvata mallin päällä.

– Yksinkertainen tuote, kuten T-paita tai huppari valmistuu näppärästi ohjelmalla, kun taas vanullinen toppatakki vaatii enemmän työtä. Ohjelmissa olevat avattaret puolestaan ovat parantuneet ja muuttuneet ihmismäisemmiksi. Avattaren asentoja voi muuttaa tarpeen mukaan, esimerkiksi pyöräilyasentoon. Tämä helpottaa tuotteen kaavoitusta ja suunnittelua, kun määritellään esimerkiksi takin pituutta tai hihan mittaa.

Uusimman teknologian lisäksi Maaret Pääkkö käyttää työssään vielä myös lyijykynää ja vihkoa, joilla hän monesti luonnostelee ensimmäisiä versioita ideoistaan.

– Tämä teknologian hyödyntäminen on oppimisprosessi, joka on vielä kesken. Ehkä joskus tulevaisuudessa, kun 3D-teknologia vielä kehittyy, ollaan siinä vaiheessa, että työskentelemme ilman fyysisiä mallikappaleita ja tuotteesta on käytössä vain 3D-kuva ja kangasnäyte, Pääkkö toteaa.

Teksti Thea Ekholm

Halti on suomalainen premium-ulkoilubrändi, jonka missio on varustaa ihmisiä vastuulliseen ulkoiluun säällä kuin säällä.

Yritys on erikoistunut urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin sekä retkeilyvarusteisiin, joiden suunnittelua ja tuotekehitystä inspiroi Pohjoinen luonto muuttuvine olosuhteineen.

Halti suunnittelee ajattomia ja kestäviä tuotteita, sekä käyttää yhä enemmän vastuullisia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä.

Halti on yksi harvoista outdoor-alan yrityksistä, jotka ovat varustaneet retkikuntia sekä pohjoisnavalle, etelänavalle että Mount Everestille.

Jaa uutinen