Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Nato osti yli 8 000 suksiparia Suomesta – Harri Kirvesniemen johtamalle tehtaalle 15 uutta työntekijää

Huhtikuussa Suomeen saatiin hyviä uutisia, kun Puolustusvoimat tiedotti suomalaisten suksitehtaiden – KSF Sport Oy:n ja Peltonen Ski Oy:n – voittaneen Naton hankinta- ja logistiikkaviraston NSPA:n hiihtovälineiden kilpailutuksen.

 

Hiihtovälinehankinnan puitesopimuksen arvo on 11 miljoonaa euroa, josta ensin realisoituu noin kolmen miljoonaan euron arvonlisäverollinen osuus.

– Sopimus on kolmevuotinen ja siihen sisältyy kaksi optiovuotta. Ensimmäisenä tilauksena toimitamme Puolustusvoimille 8 200 paria suksia, joissa on alihankkijamme Kuusamon Uistimen kehittämät siteet. Peltonen toimittaa puolestaan 8 200 paria sauvoja. Hankinnan arvosta noin 80 prosenttia tulee Kiteen suksitehtaalle, KSF Sportin toimitusjohtaja ja entinen huippuhiihtäjä Harri Kirvesniemi kertoo.

Myöhemmin myös muut maat voivat osallistua hankintaan, sillä NSPA:n puitesopimukset mahdollistavat muiden Nato- ja Nato-kumppanuusmaiden osallistumisen vuosina 2023–2025.

– Lumisilla alueilla sijaitsevien Nato-maiden lisäksi myös eteläisemmät maat saattavat joutua lähettämään joukkoja lumialueille. Nekin tulevat siis tarvitsemaan omia hiihtovälineitä, vaikka niille ei omassa maassa käyttöä olisikaan, Kirvesniemi toteaa.

Lisäksi oletetaan, että Ruotsi tulee olemaan yksi merkittävä tilaaja.

– Tiedossa on, että Ruotsilta puuttuu paljon armeijan suksia.

 

Kiteen suksitehtaalle lisää väkeä

Uudet hiihtovälineet toimitetaan Puolustusvoimien käyttöön jo talvikauden 2023–2024 aikana.

– Meillä oli jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta tieto Puolustusvoimien tilausmäärästä, joten olemme siihen voineet valmistautua ajoissa. Olemme tehneet normaalisuksia varastoon jo ensi talvea varten, joten pystymme nyt alkuvaiheessa irrottamaan työntekijöitämme armeijasuksen tekemiseen, emmekä heti tarvitse niin paljon uutta työvoimaa.

Puolustusvoimien suksien valmistamisen työllistävä vaikutus Kiteen suksitehtaalle on noin 15 henkilötyövuotta.

– Se tarkoittaa noin 15 uuden työntekijän palkkaamista, jos pääsemme valmistamaan suksia keskeytyksettä sopimuskauden ajan. Otamme pikkuhiljaa uusia työntekijöitä, sillä suksien valmistaminen on työ, jonka oppii vain tekemällä. Uusien työntekijöiden koulutus ottaa siis aikaa. Työvoimasta tuskin on pulaa, sen verran tiuhaan on puhelin soinut asian julkitulon jälkeen, Kirvesniemi naurahtaa.

 

Uusi suksimalli myös kuluttajien saataville

Uusia toimitiloja ei Kiteelle tarvitse rakentaa, sillä armeijan suksien vaatimat tuotantotilat ja varasto saadaan lohkottua nykyisistä tiloista.

– Tarkoitus on rakentaa Naton uuden suksimallin valmistukseen oma osasto. Sinne tarvitaan tietenkin uusia puristimia ja muita koneita. Uuden osaston pitäisi olla kokonaisuudessaan toiminnassa viimeistään vuodenvaihteessa.

Myös tavallinen harrastajahiihtäjä pääsee hyötymään Kiteen suksitehtaan ja Puolustusvoimien tekemästä tuotekehitystyöstä, sillä suksen siviiliversio tulee myynti jo ensi kauteen.

– Olemme jo aloittaneet KSF Scout -nimellä myytävän suksen ennakkomyynnin, Kirvesniemi kertoo.

 

Uudet metsäsukset kantavat paremmin

KSF Sport aloitti uusien metsäsuksien tuotekehitysprojektin Puolustusvoimien kanssa jo vuonna 2017 ja vuonna 2020 olivat viimeisetkin prototyypit tehtyinä ja testattuina.

– Suurin ero Puolustusvoimilla aiemmin käytössä olleisiin suksiin on se, että uudet sukset ovat leveämmät. Lisäksi ne on sivuleikattu, eli ne ovat kärjestä ja kannasta leveämmät kuin keskeltä. Näin suksiin on saatu parempi kantavuus pehmeällä lumella.

Uudet metsäsukset ovat myös kevyemmät ja painavat siteiden kanssa vain vähän alle 4,5 kiloa. Sauvoissa uutta on kantavampi sompaosa, joka soveltuu paremmin pehmeään lumeen sekä kestävämpi putki, joka soveltuu paremmin ääriolosuhteisiin.

 

Ukrainan sota sotki kansainväliset suksimarkkinat

Suomessa myydään nykyään normitalvena noin 150 000 paria suksia, mutta kausivaihtelut ovat suuria ja huonolumisena talvena myynti on lähempänä 100 000 paria. Suomessa myydyistä suksista noin 25–30 prosenttia on myös Suomessa valmistettuja. Niistä Kiteen suksitehdas valmistaa noin 15–20 000 paria. Suomessa suksia valmistaa enää kaksi suksitehdasta – KSF Sport Oy ja Peltonen Ski Oy.

– Ukrainan sota muutti suksimarkkinaa Suomessa ja maailmalla, sillä aikaisemmin Venäjältä tuotiin edullisia alihankintasuksia. Niin mekin teimme. Se tuonti kuitenkin loppui sodan alettua. Tämän takia suksien globaali kokonaismarkkina ei ole suksipareina kasvanut, mutta sen liikevaihdon arvo on kasvanut, koska länsimaissa tehdyt sukset ovat hinnaltaan kalliimpia, Kirvesniemi kertoo.

KSF Sport on viime vuosina panostanut erityisesti helppokäyttöisiin aktiiviharrastajien suksiin, ja yritys on tuonut markkinoille useammankin innovaation, kuten täysin voitelemattoman Optigrip-suksen sekä neljä vuotta sitten täysin voitelemattoman karvapohjasuksen.

– Kansainvälisen kilpailutuksen voitto osoittaa sekä kuluttajille että kauppiaille Suomessa ja muualla maailmassa, että pienikin tehdas pystyy tekemään erittäin laadukasta tuotetta, joka on jopa parempi kuin suurten kansainvälisten brändien tuotteet, Kirvesniemi myhäilee tyytyväisenä.

Kiteen suksitehdas

Perustettu vuonna 1972, toimi silloin Karhun suksitehtaan nimellä.

KSF Sport Oy perustettu vuonna 2013.

Valmistaa Karhun, Yokon ja Järvisen suksia.

Työllistää noin 20 henkilöä.

Liikevaihto 1,8 miljoonaa euroa (2/2023 päättyneellä tilikaudella).

Valmistaa normivuonna 15–20 000 paria suksia.

Viennin osuus tuotannosta on yksi kolmannes ja kotimaan myynnin osuus kaksi kolmannesta.

Teksti Thea Ekholm

Kuvat Antero Pesonen ja KSF Sport Oy

Jaa uutinen