Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomalainen vuokrauspalvelualustojen edelläkävijä Rentle menestyy maailmalla – aloitti yhteistyön Decathlonin kanssa

Maaliskuun lopulla saatiin hienoja uutisia niin kiertotalouden kuin start up -yritystenkin näkökulmasta, kun suomalainen vähittäiskaupan vuokraustoimintaan erikoistunut Rentle ilmoitti aloittaneensa yhteistyön maailman johtavan urheilukaupan ketjun Decathlonin kanssa. Rentlen alustaa käyttää jo yli 20 000 kauppiasta yli 40 maassa.

Decathlon UK käynnisti Ison-Britannian ensimmäisen valtakunnallisen vuokrauspalvelun, joka rakennettiin Rentlen alustan päälle. Ketjun tavoitteena on vuokrauspalvelun avulla tarjota ihmisille mahdollisuus kokeilla erilaisia urheilulajeja ilman taloudellista sitoutumista varusteiden ostamiseen. Palvelun kautta voi vuokrata esimerkiksi kajakkeja, sup-lautoja, polkupyöriä ja paljon muuta.

– Tutkimustemme mukaan varusteiden ostokustannukset ovat yksi suurimmista esteistä ihmisille uuden harrastuksen suhteen. Vuokraus tarjoaa ihmisille kaikkialla Isossa-Britanniassa mahdollisuuden tutustua erilaisiin aktiviteetteihin edullisesti ja kestävällä tavalla, Decathlon UK:n kestävän kehityksen johtaja Chris Allen sanoo tiedotteessa.

Rahoitus käytetään tuotekehitykseen

Syksyllä 2022 Rentle keräsi viimeisimmällä rahoituskierroksella sijoittajilta 3,8 miljoonaa euroa.

– Alustaliiketoiminta vaatii jatkuvaa tuotekehitystä, joten suurin osa rahoituksestamme menee siihen. Olemme rakentaneet ohjelmistoalustan, jonka päälle maailman suurimmat toimijat, kuten Decathlon uskaltavat rakentaa omaa liiketoimintaansa. Meidän on huolehdittava sen toimivuudesta ja palkattavat maailman mittapuulla osaavaa porukkaa alustaa kehittämään.

Rentlen viimeisimpiä uusia toimintoja alustalla ovat esimerkiksi tilaajapalvelu, jonka avulla asiakas voi vuokrata vaikka polkupyörän tai sup-laudan koko kesäksi käyttöönsä. Palvelusta ovat olleet kiinnostuneita sekä suuret ketjut että yksittäiset kauppiaat.

 

Kaupunkipyöristä inspiraatio liikeideaan

Idea Rentlestä – helppokäyttöisestä alustasta vuokraustoiminnan pyörittämiseen – syntyi kolmen Aalto-yliopistossa palvelumuotoilua opiskelleen kaveruksen Tuomo Laineen, Toomas Kalliojan ja Joel Mikkosen toimesta. Inspiraationa toimivat Helsingin kaupunkipyörät, joiden vuokraustoiminta ei 2000-luvun alussa ollut vielä kovin sujuvaa.

– Mietimme, miten maailmassa voitaisiin jakaa tehokkaasti erilaisia asioita, kuten vaikka pyöriä. Ymmärsimme nopeasti, että tarjonnan puute kertoi siitä, ettei kaupan alalla ollut vuokrauspalveluiden pyörittämiseen sopivaa infraa. Rentlen avulla halusimme tehdä kiertotaloudesta helppoa kauppiaille ja tarjota kuluttajille laadukkaan käyttökokemuksen. Meistä vuokraamisen piti olla yhtä helppoa kuin maitolitran ostaminen kioskilta, Tuomo Laine Rentlen toimitusjohtaja ja yksi perustajista kertoo.

Kolmikko alkoi hommiin ja koodasi ensimmäisen prototyypin Rentlestä. Pilottiasiakkaaksi saatiin asuntoautoja vuokraava yritys. Samalla mietittiin, kenellä muulla olisi tarvetta innovatiiviselle vuokraustoiminta-alustalle.

– Totesimme, että suomalaiset hiihtokeskukset olivat vuokraustoiminnallaan kiertotalouden edelläkävijöitä. Ne tarjosivat myös hyvän ja haasteellisen kehitysympäristön alustalle. Tajusimme, että jos ymmärrämme suomalaisten hiihtokeskusten palveluympäristön ja voimme tarjota siihen jotain uutta, pärjäämme varmasti myös maailmalla.

Rentlen ensimmäinen hiihtokeskusasiakas oli Jyväskylässä sijaitseva Laajavuori vuonna 2019. Alustan ensimmäinen versio oli suunniteltu vuokraustoiminnan hallintaan myymäläympäristössä ja Laajavuoressa alustan avulla keskityttiin palvelemaan walk in -asiakkaita. Koronapandemian aikana alusta skaalattiin toimimaan myös verkkokaupassa, jonka kautta pystyttiin varaamaan ja vuokraamaan välineitä asiakkaille etänä.

– Mitään alustaa ei voi kehittää erillään asiakkaista, sen takia yli 20 000 kauppiasasiakasta 40 eri maassa ovat meillä keskiössä. Keräämme heidän kauttaan aktiivisesti asiakaspalautetta ja käyttökokemuksia, joita käytetään kehitystyöhön. Kaikki Rentlen tarjoamat toiminnot ovat tulleet asiakkaidemme kautta.

 

Kauppiaille helppo tapa osallistua kiertotalouteen

Rentlen toiminta alkoi yhteistyöstä hiihtokeskusten ja urheilukaupan kanssa. Vuokrauspalveluita tarjoavalla alustalla ei kuitenkaan ole mitään toimialarajoja. Nykyään asiakkaina on jo esimerkiksi vaatevuokraamoita, lastentarvikeliikkeitä, tapahtuma-alan tarvikevuokraamoita ja esimerkiksi Motonet, joka vuokraa asiakkailleen lähes kaikkea peräkärryistä muuttolaatikoihin.

– Koemme Rentlellä rakentavamme kiertotalouden infraa ja mitä paremmin siinä onnistumme, sitä helpompaa kauppiaille on lähteä mukaan vuokraustoimintaan, pidentää tuotteiden käyttöikää ja saada parempaa käyttökatetta tuotteista, Tuomo Laine lisää. 

Kuluttajan näkökulmasta kiertotalous tuo konkreettisia etuja, kuten pääsyn kalliimpiin ja laadukkaampiin tuotteisiin. Ne puolestaan tuovat mukanaan paremman asiakaskokemuksen, joka parantaa asiakaslojaliteettia.

– Paremman katetaseen avulla kauppiaalla on mahdollisuus investoida laatuun, korjattavuuteen ja kestävyyteen. Koska valmistuskustannukset kasvavat koko ajan, tuotteen elinkaarta pitää pidentää. Suurin osa kauppiaista kyllä ymmärtää tämän.

– Kun vuokrauspalvelut ovat tarjolla netissä, se tuo monelle pienyrittäjälle myyntiä etukäteen, kun asiakas voi varata ja maksaa tuotteen verkkokaupassa. Tämä voi nostaa vuositasolla yrittäjän tuloja merkittävästi.

Tuomo Laineen mukaan vuokraustoiminnassa kannattaa kuitenkin muistaa, ettei heti tarvitse laittaa kaikkia tuotteita vuokralle, vaan toiminnan voi aloittaa vaikka kahdella pyörällä tai kanootilla.

– Rentlen vahvuus kilpailijoihin nähden on sen monipuolisuus. Sama tuote voi olla myynnissä, vuokrattavana ja kunnostuksen jälkeen vielä uudestaan second hand -myynnissä. Harva alusta pystyy tarjoamaan tällaista elinkaarta yhdelle tuotteelle, Laine toteaa lopuksi.

 

Teksti: Thea Ekholm

Rentle

Perustajat Tuomo Laine, Toomas Kallioja ja Joel Mikkonen
Pääkonttori Helsingissä
Henkilöstöä 28
Yli 20 000 kauppiasasiakasta yli 40 eri maassa
https://www.rentle.io

Jaa uutinen