Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Urheilukauppaa toisessa sukupolvessa – Lasse Määttä, Sport House Ruka

Rukalle saavuttaessa viitostieltä Rukan kylälle käännyttäessä risteyksen jälkeen oikealla puolella on Sport House Ruka. Sen yrittäjä Lasse Määttä on toisen polven kauppias samalla paikalla. Yrityksessä on Määtän lisäksi toisena yrittäjänä Mika Valonen.

Aiemmin yritys oli Lassen isän mukaan Sport House Esukki -nimeä kantanut yritys. Moottorikelkkailua pyöräilyä ja laskettelua harrastava Lasse (38) astui yrityksen ruoriin armeijan jälkeen vuonna 2005.

Oli tavallaan itsestään selvää, että jatkan tätä yritystä. Jo pikkupoikana olen pyörinyt nurkissa esimerkiksi suksia huoltamassa. Yrityksen sukupolvenvaihto tapahtui erittäin luontaisesti. En ole päivääkään valintaa katunut. Joka päivä on mukava tulla töihin. On onni, että saan tehdä semmoista työtä, josta nautin.”  

Sport House Rukalle urheiluvarusteiden myynti on tuoreempi liiketoiminta-ala. Moottorikelkkojen vuokraus ja safaritoiminta ovat edelleen yrityksen toiminnan kulmakiviä.

10 vuotta sitten aloitimme urheiluvälineiden vuokrauksen lisäksi myös niiden myynnin. Päätuotteemme talvella ovat maasto- ja alppihiihtosukset sekä lumilaudat, kesällä maasto- ja läskipyörät, sekä niihin liittyvät varusteet.

 

Käytettyjä tuotteita ja testimahdollisuuksia

Rukan hiihtokeskuksen läheisyys mahdollistaa vuokraamisen lisäksi tuotteiden testaamisen ennen ostopäätöstä.

Pidämme alppisuksien testejä rinteillä, minkä lisäksi suksia voi hakea testiin myös myymälästä. Meillä on myös muutama testisuksipari Rukan kylällä sijaitsevassa Hanki-baarissa.
Mikäli testisukset miellyttävät, ne voidaan myydä siitä suoraan, tai samat sukset uutena.

Myymme mielellämme testi- ja vuokravarusteita, jolloin saamme pidettyä myös vuokravälineet tuoreina. Useimmiten uusien tuotteiden ostaja on kokeillut tuotetta jo etukäteen.

Murtomaasuksissa Sport House Ruka on keskittynyt perinteisen hiihdon suksiin.

”Luovuimme luistelusuksien myynnistä ja vuokraamisesta. Skin-sukset ovat nyt erittäin suosittuja. Murtsikoissa myymme myös niin käytettyjä kuin uusia suksia.”

Ympärivuotisuutta toimintaan on tuonut sähköpyörät, jotka syrjäyttivät mönkijät Sport House Rukan tarjonnassa.

Olemme kahdeksan vuotta vuokranneet pyöriä, neljä vuotta myös sähköpyöriä. Kaikkiaan meillä on noin 150 vuokrapyörää, joista sähköavusteisia on noin puolet. Sähköpyörien osuus on tasaisessa kasvussa.”

 

Verkostoitumisella suuri merkitys

Hiihto- ja pyöräreittien huolehtimisesta vastaa Kuusamon kaupunki ja Ruka-Kuusamon Matkailuyhdistys. Alueellinen vaikuttaminen on tärkeässä osassa, jotta varusteiden vuokraajille on paikkoja varusteita käyttää.

Reitistössä niin kesällä kuin talvellakin on kehitettävää. Kuusamon maanomistukset ovat aika kinkkisiä, joten niitä ei voi kehittää ihan kuten järki sanoisi. Meillä pitäisi olla oma talvipyöräilyreitistö. Pyöräpuolella kunnostamme reittejä ja matkailuyhdistyksen kautta annamme aktiivisesti näkemyksiä reitistön kehittämisestä.” 

Koronakesät olivat kulta-aikaa kotimaan urheilukaupalle. Määttä uskoo, että kesä 2022 on jatkossa mittari ”uudelle normaalille” tasolle. Tulevaisuuden kasvua Kuusamossa haetaan ulkomaisista asiakkaista.

”Ulkomaiset asiakkaat vuokraavat paljon pyöriä, suksia ja moottorikelkkoja. Heille puhdas ja rauhallinen luonto on tärkein syy saapua tänne.”

Alueen yrittäjien yhteistyötä Määttä kehuu vuolaasti.

Teemme yritysten kesken laajaa yhteistyötä. Yhteistyö on kehittynyt viimeisen 10 vuoden aika todella paljon. Yhteistyötä teemme palveluita tuottavien tahojen ja myös muiden vuokraamojen kanssa. Tärkeintä on, että saamme alueelle saapuneet asiakkaat laadukkaasti palveltua.

 

Läsnäolo tuo kauppaa

Yrityksen menestyksen avaimia kysyessä Määttä tuumii tovin ja paljastaa itsestäänselvyyden: yhteys asiakkaisiin tuo tulosta.

Meillä on leppoisa meininki, olemme asiantuntevia ja rentoja. Teemme töitä tosissaan, muttemme totisesti. Kun itse nautimme työstä, intoa on helppo välittää. Kyselemme asiakkailta kuulumisia ja kokemuksia vaikka pyörävuokrauksen jälkeen. Myös sesonkeina pyrimme suomaan jokaiselle asiakkaalle pienen henkilökohtaisen juttutuokion.”

Henkilökunnan sitouttaminen hyvään palveluun on haasteellista. Määtän mukaan se on kuitenkin ollut hänelle helppoa.

Meillä on ollut sama henkilökunta jo useamman vuoden. He kaikki tykkäävät asua ja harrastaa tunturissa. Johtajana lähden siitä, että kaikilla pitää olla myös vapaata. Kaikilla on omat harrastuksensa ja perheensä, joiden parissa he haluavat viettää aikaa. Pingottamalla ja jatkuvalla venyttämisellä porukasta tulee vain takakireää.

 

Tulevaisuudessa tasokkaampia tuotteita

Määttä näkee, että tulevaisuudessa kysyntää on enemmän vaativien harrastajien tuotteille.

Ekspertimpään suuntaan ollaan menossa, hyllyssä on paljon laadukasta perustuotetta tai  vaativamman harrastajan tuotteita. Esimerkiksi ski touring on kovassa kasvussa. Sen ympärille olemme kehittäneet vuokrausta sekä ohjattuja retkiä. Laji vaatii arvokkaita välineitä, joita ihmiset haluavat kokeilla ennen omien hankitaan. Tälle annetaan nyt aikaa kehittyä myös kaupallisesti.”

Määttä on onnellinen mies työssään. Työpaikan ilmapiiriä haistelee aina välillä myös Määtän kuusivuotias lapsi. Seuraavasta sukupolvenvaihdosta ei vielä puhuta mitään.

Minulla on vielä virtaa, ideoita ja halua kehittää yrityksen toimintaa. Lapsi saa itse luoda oman polkunsa. Jos hän aikanaan haluaa tätä yritystä jatkaa, minulla ei ole mitään sitä vastaan.

Jaa uutinen