Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Ivalon poika lähti maailmalle – Ivalon metsät toivat miehen takaisin

Utelias ja kokeilunhaluinen Joni Kautto (42) lähti Lapista Helsinkiin vuonna 1999. Helsingistä nuoren miehen matka jatkui maailmalle reissulle, joka kesti reilun 15 vuotta.

Paluu Suomeen oli suunnitelmissa, mutta korona nopeutti paluuta kotimaisemiin. Ennen paluuta oli jo perustettu Xwander Nordic.

Xwander Nordic ja Ivalon Eräsoppi nettikauppoineen ei ollut insinööri Kautolle hetken mielijohde, vaan hän oli elättänyt itsensä mm. matkailun ja markkinoinnin konsulttina ja sekatyöläisenä parisenkymmentä vuotta. 

Ivalon Eräsoppi on kotoisampi vaihtoehto suurille verkkokaupoille. Kokomme puolesta voimme pitää myös pienempiä tuotemerkkejä myynnissä ja auttaa esimerkiksi pieniä retkeilyvarusteiden käsityöläisiä tarjoamaan tuotteitaan sekä kotimaan markkinoille, kuin myös kansainvälisesti.

Hyvänä esimerkkinä on yhteistyömme Ritnifjell Trangia-grilliadapterien valmistajan kanssa. Hoidamme heidän jakelun maailmanlaajuisesti.”

 Xwander Nordic ja Ivalon Eräsoppi on osa Ivalon keskustassa sijaitsevaa Outdoor-palvelujen keskittymää. jota Kautto kuvailee työnimellä Xwander Basecamp.

Samasta rakennuksesta löytyy retkeilytarvikekaupan ja ohjelmapalvelutoimintojen lisäksi varustevuokraamo ja Xwanderin koulutustilat, joissa pyörivät ympärivuotiset kurssit eräensiavusta maastopyörähuoltoon ja koskipelastuskoulutuksiin. Logistiikka hoituu saman katon alta löytyvän Erätaksin kautta.

Punainen lanka Xwanderin Ivalon Basecampissä ovat laadukkaat Lapin luontoon liittyvät tuotteet ja palvelut. Xwander tarjoaa myös palveluja ja resursseja sekä majoitusta huoneistoissaan tuotantoyhtiöille sekä räätälöidyille VIP- ja yritysryhmille.

Xwander Nordic tarjoaa ohjelmapalveluja ja ryhmämatkoja Suomen Lappiin sekä Pohjois-Norjaan. 3-4 päivän minilomat ovat Ivalon lentokentän sijainnin vuoksi osoittautuneet erityisen toimiviksi, asiakkaat lentävät pääosin Helsingistä. Pidennetyn viikonlopun aikana pystytään näyttämään kattava otanta Pohjois-Lapin ja Finnmarkin aktiviteeteista. Ivalon kylä on portti Länsi-Euroopan laajimmille erämaa-alueille.

Perinteisellä kivijalkamyymälällä on paikkansa Ivalossa.

 Nettikauppa vetää mukavasti, mutta kivijalalla on tärkeä merkitys yritykselle.

Kivijalka on meillä vahva. Sen kärkenä on laadukkaat retkeilyvarusteet meidän olosuhteisimme. Myydyimpiä tuotteita ovat retkeilijöiden viime hetken tankkaukset ennen vaellukselle lähtemistä: kartat, kirjat, retkiruuat sekä keittimien polttoaineet. Olemme panostaneet paljon myös mm, packrafteilyyn, riippumattoiluun ja kevytretkeilyyn.” 

Kautto on tyytyväinen saamiinsa edustuksiin.

Olemme saaneet hyvin edustuksia, vaikka olemme pieni toimija. Tuotemerkeissä ja tuotteissa keskitymme ennen kaikkea Pohjois-Lapin olosuhteissa toimiviin ja testattuihin tuotteisiin.” 

Myös kiertotalouden ideologia kulkee toiminnassa mukana.

Meillä on basecampissamme hyvin tilaa, joka mahdollistaa testailun ja rönsyilyn uudenlaisiin ideoihin. Niinpä kokeilemme myös Erädivaria. Siellä retkeilijät voivat ostaa, myydä tai vaihtaa käytettyjä retkeilyvarusteita. Meillä on myös esimerkiksi eräkirjasto, josta saa lainata retkeilyaiheisia opuksia.” 

Ukki johdatti luontoon

Innostus luontoon ja ulkoiluun tuli Kautolle rajavartiostossa työskennelleen isoisän kautta. Vaikka Ivalon alue ympäröivine erämaineen on tuttu, hän jaksaa innostua siitä yhä uudestaan.

Ukki oli rajavartija ja hänen kanssaan kuljin pikkupoikana metsässä ja kalassa. Ukilta sain vahvan perinteikkään näkemyksen sekä tietotaitoa luonnosta.

Nyt tuoreen liiketoiminnan ympärille on kertynyt paljon ihmisiä, jotka näkevät luonnon eri tavoilla ja eri taustoilla. On innostavaa nähdä uusia mahdollisuuksia, mitä Pohjois-Lapissa voi tehdä ja asiakkaille tuotteina tarjota. Täällä on ihan tolkuttomasti mahdollisuuksia.

Vahva tausta erilaisista elämys- ja matkailupalveluista

Kun muutin Helsinkiin 1999, kouluttauduin mm. varjoliidon, leijalautailun ja laitesukelluksen parissa. Muutin ulkomaille 2003, asuinpaikat vaihtuivat sesonki- ja projektiluontoisesti seuraavat 15 vuotta, välillä Suomessa lyhyemmin tai pidemmin vieraillen.

Vuosien aikana Kautto asui mm. Espanjassa, Egyptissä, Thaimaassa, Mikronesiassa, Tansaniassa, Belizessä sekä useissa Välimeren maissa. Reissaamisen lomassa löytyi myös nykyinen suomalainen vaimo.

Välillä vedettiin vesiurheilukeskuksia ja välillä lifestyle-hotelleja. Joskus vastattiin markkinoinnista tai hallinnosta. Ohjelmapalvelut ja aktiviteetit kulkivat yleensä mukana mm. sukelluksesta, purjehdukseen ja kalastukseen

Dramatiikkaa mahtui mukaan, sillä Kautto oli Thaimaassa vuoden 2004 tsunamin aikaan. Se vei kaiken omaisuuden, bungalowia myöten. Kotiinpaluu Suomeen tapahtui erittäin tapahtumarikkaiden päivien jälkeen keskitalvella shortseissa. Mutta jo seuraavana syksynä matka jatkui Punaiselle Merelle.

Säännölliset lomailut Suomessa pitivät paluun liekkiä yllä ja Lapin luonnon kaipuu ei koskaan sammunut. Päinvastoin, voimistui vuosi vuodelta. 

Bisneksiä oli täällä jo ennen koronaa, ja ajatus kotiinpaluusta oli mielessä. Nuorena ei ymmärtänyt vuoden kulkua, neljän vuodenajan mahtavuutta ja mahdollisuuksia, eikä eritoten talven iloja. Nuorena koin vahvaa kaukokaipuuta, jota piti silloin lähteä tyydyttämään.”

Xwanderin ja Eräsopin tiimin innostusta ja yhteishenkeä pidetään yllä kerran kuussa field tripeillä

Näillä reissuilla testaamme tuotteita, vaikkapa uuden telttamallin, tai palvelun, esimerkiksi Norjalaisen partnerin kalastustuotteen. Opimme samalla paljon; itse opin tiimimme taitajilta sekä partnereiltamme aina jotain uutta. Tietotaidon lisäksi yhteishenki kasvaa näillä reissuilla kohisten.

Intohimona ulkoilu – myymälää hoitaa muut, osaavammat.

Eräsopin henkilökunta koostuu paikallisista eräoppaista sekä matkailun ammattilaisista. 

Meidän ammattilaisoppaamme hoitavat pääasiallisesti asiakasretket, joihin pääsen välillä kameran kanssa mukaan.

Kautto pysyy enemmän taustalla hoitaen yhtiön markkinointia ja tuotekehitystä. Elokuussa hän aloitti Rovaniemen Urheiluopistolla Luontoelämysohjaajakurssin (LEO). Kurssilla opetellaan mm. kiiipeilyn- ja melonnan ohjaajaksi.

Kiipeily on minulle vähän oudompi laji, joka on aina kiinnostanut, joten siihen pitää ottaa tuntumaa. Ja eiköhän me jotain kiipeilytuotteita ryhdytä pian myymälässä sekä elämyspuolellakin tarjoamaan.” 

Kautto puhuu rauhallisesti ja selkeästi jäsentäen. Hän tietää mistä on tullut ja mihin hän on palannut. Matkalta on kerätty ideoita ja ammattitaitoa rutkasti. Vaikka harrastuksesta on muodostunut ammatti, se ei ole pilannut hänen seikkailunälkäänsä. 

Tämä on se, mitä haluan edelleen tehdä isona. Minun pääroolini yrityksissämme on tuotekehitys, markkinointi, verkostot sekä strategia,  Haluan olla itse ulkona mahdollisimman paljon, tekemässä markkinointimateriaalia, rakentamassa uusia tuotteita ja oppimassa uutta ihmeellistä luonnosta ja luonnossa liikkumisesta.” 

Kautonkin piti mennä kauaksi, että näki lähelle. Nyt Ivalon metsissä on yksi onnekas mies enemmän.  

Jaa uutinen