Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

WWF antaa vinkkejä ympäristöystävälliseen luontoretkeilyyn

1. Piipahda lähiluontoon ja säästä aikaa, matkakustannuksia ja luontoa

Kansallispuistot eivät ole ainoa eivätkä lähin mahdollisuus nauttia luonnosta. Luonnon virkistyskäytön seurantatutkimuksen mukaan suomalaisilla on lähimetsään matkaa keskimäärin 700 metriä. Jokaisen kotikunnasta löytyy mielenkiintoisia lähiretkikohteita. Pakkaa siis suosikkievääsi mukaan ja lähde avoimin mielin tutustumaan kotikuntasi luontokohteisiin. Pienellä vaivannäöllä ja ennakkosuunnittelulla voi löytää upeita salaisia retkikohteita. Mikä parasta: ruuhkaa ei taatusti ole.

Kokenut lähiretkeilijä löytää mielenkiintoisia paikkoja kartoista, joita löytyy esimerkiksi retkikartta.fi-palvelusta. Kohteita on kootusti myös kuntien verkkosivuilla, turisti-infoissa ja matkailupalveluiden tarjoajilla. Erittäin kätevä palvelu on myös Retkipaikka-portaali, josta löytyy valtava määrä tarinoita mahtavista lähiretkeilykohteista.

 

2. Seuraa merkittyjä reittejä ja polkuja

Jokainen Metsähallituksen luontoon tekemä reitti on suunniteltu siten, että se on sopusoinnussa luonnon kanssa. Suojelualueista tiukimmin varjelluissa luonnonpuistoissa, kuten Kevolla ja Mallalla, liikkuminen on kaikista rajoitetuinta. Kansallispuistoissa liikkumista ei sen sijaan ole yleisesti rajoitettu pelkästään reiteille. Retkeilijän on kuitenkin syytä perehtyä etukäteen mahdollisiin rajoituksiin.

Kansallispuistoja huolletaan ahkerasti, ja viisi päivää viikossa luonnossa on aina joku, joka käy tarkistamassa vessojen täyttöasteen ja viemässä lisää polttopuuta. Merkittyjen reittien etuina tulevat siis huolletut tulipaikat sekä puuceet.

 

3. Laadukkaita varusteita saa edullisestikin

Retkeilyn ei tarvitse olla välineurheilua, vaikka laadukkaat varusteet lisäävät harrastuksen mukavuutta ja turvallisuutta. Ne myös kestävät parhaillaan vuosikymmeniä.
Omiin varusteisiin ei harrastusta aloittelevan kannata kuitenkaan satsata satoja euroja. Pääasia on, että vaatteissa on mukava ja helppo liikkua.

Tavaroiden vuokrauspalveluita löytyy jo mukavasti. Esimerkiksi Nuuksion Haltiasta ja useista retkeilyyn erikoistuneista liikkeistä saa vuokrattua kaiken tarpeellisen päiväretkelle tai pidemmälle vaellukselle.

Kun retkikärpänen lopullisesti puraisee ja omien varusteiden hankinta tulee kysymykseen, kannattaa varusteiden laatuun oman budjetin mukaan satsata. Kirpputoreilta kannattaa metsästää ainakin suurempia hankintoja, kuten telttaa ja rinkkaa. Tällä tavoin säästää niin luontoa kuin lompakkoakin.

 

4. Minkä tuot mukanasi, vie mennessäsi

Jätteen määrää voi vähentää jo retkelle valmistautuessa pakkaamalla eväät valmiiksi omiin rasioihin, jolloin kotiin kannettavaksi jäävät vain keventyneet rasiat.

Palavat jätteet, kuten pahvin ja paperin, voi hyvin polttaa nuotiossa. Biojätteet voi laittaa puuceehen tai kompostoriin. Maatuviakaan jätteitä tai esimerkiksi kalastuksesta jääneitä perkeitä ei pidä jättää luontoon lojumaan. Tunturialueilla esimerkiksi kettu hyötyy matkailijoiden jätteistä ja tämä lisää naalin ahdinkoa.

Mukana on syytä pitää myös roskapussia, johon kerätä omat ja muilta mahdollisesti maastoon jääneet jätteet talteen. Useampi pieni pussi erilaisille roskille helpottaa lajittelua kotona tai kierrätyspisteellä.

 

Lähde: Tiedote

https://wwf.fi/wwf-lehti/wwf-lehti-2-2022/jos-metsaan-haluat-menna-nyt/

Jaa uutinen