Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Inflaatio ei vielä kirpaise vaateostoksilla – hinnannousua odotetaan talvella

Vaatteiden ja kenkien myynti on jatkunut kevään ajan vahvana. Verkkomyyntikin kääntyi toukokuussa jälleen kasvuun. Vaatteiden ja kenkien hintojen nousu on ollut kevään ajan maltillista. 

Pahin hintojen nousu ajoittunee syksyyn ja ensi talveen”, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.
Toukokuussa muotikauppa kasvoi 15,1 %, kun taas urheilukaupan myynti supistui -2,2 %.

Urheilukauppa ylitti edelleen koronaa edeltävät ajat. Toukokuussa myyntiä oli 23 % enemmän kuin vuonna 2019. Sen sijaan muotikaupassa on edelleen kuilu edelliseen niin sanottuun normaalivuoteen 2019.

 

Miksi hinnannousu näkyy vasta syksyllä?

Puuvillan hinta on kivunnut vuodessa 70 % ja öljyjohdannaisten tekstiilikuitujen hinnat tätäkin enemmän. Nyt tehtävissä tilauksissa hintojen nousu näkyy vuoden viiveellä; raaka-aineiden korkeampi hinta nostavat vaatteiden ja kenkien hintoja syksystä alkaen.

Nousevat hinnat syövät heikentynyttä ostovoimaa entisestään. Lapsiperheiden tilannetta helpottaisi lastenvaatteiden ja kenkien arvonlisäverokannan alennus tai jopa poisto.
Arvonlisäverokannan lasku olisi nyt mahdollista, kun EU-maat sopivat tällaisesta keväällä. Hintojen noustessa arvonlisäveron alennus tarjoaisi ainakin lapsiperheille helpotusta”, sanoo Kankaanpää, jonka mielestä Suomen pitäisi vain ottaa mahdollisuus käyttöön.

Lastenvaatteiden ja jalkineiden alennettu arvonlisäkanta otetaan todennäköisesti käyttöön monessa EU-maassa. Alennettu kanta olisi Suomessakin perusteltu kaupan tasapuolisuuden vuoksi, sillä monet unionin alueella toimivat verkkokaupat hinnoittelevat tuotteet tasahinnoin kaikille markkinoille.

Jos Suomen alv-kanta jää muuta Eurooppaa korkeammaksi, se merkitsee kilpailuhaittaa Suomessa toimiville verkko- ja kivijalkakapoille.

 

Lähde: Tiedote

Jaa uutinen