Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Bravin Aki Tuovinen johtaa omalla esimerkillään

Brav Finlandin country manager Aki Tuovinen on kestävyysurheilun ja eritoten maastohiihdon kanssa tekemisissä oleville urheilukaupan ammattilaisille tuttu mies. Energinen jyväskyläläinen aloitti urheiluvälinekaupan tekemisen kilpahiihtouran ohella vuonna 1996.

Rossignolin suksilla hiihtämisen lomassa hän kävi pitämässä merkin demotapahtumia. 1998 promotyöt vaihtuivat Rovaniemen Intersportin tuntityöläisen hommin, kun Tuovinen aloitti opiskelut Lapin pääkaupungissa.
Rovaniemen Intersport oli aivan huippupaikka. Talossa oli kolme kokenutta mestarimyyjää, jotka toimivat oppi-isinä alalle.

Opiskelujen jälkeen Tuovinen siirtyi tukkukauppaan Rossignolin maastohiihdon tallipäälliköksi. Ennen siirtymistään Braville – aiemmin Swix – hän One Waylla ja piti omaa netti- ja kivijalkauppaa Forte Sporttia seitsemän vuotta. Bravilla hänellä on Suomessa luotsattavanaan Bravin tuotemerkeistä Swix, Ulvang, Lundhags, Helsport & Toko.
Vuonna 2015 Swix oli jo emoyhtiön myyntikonttori. Lundhags sekä Ulvang siirtyivät meille myöhemmin, kun niiden maahantuontisopimukset päättyivät.

Brav mielletään maastohiihtotalona, mutta painotuksiin on tulossa muutos.
Talossa on tapahtunut paljon muutoksia, myös myynnin painopisteissä. Aloitimme kovan tavaran hiihtotalona. Eritoten Lundhagsin ja Helsportin myötä myös kesäpuoli on kovassa kasvussa. Osin näin on toki koronan sivuvaikutuksena, mutta olemme kasvattaneet myös merkkien markkinaosuuksia.

Yrittäjähenkistä toimintaa

Vaikka Brav Finland on osa norjalaista konsernia, toimitaan Suomessa pitkälti paikallisen näkymyksen mukaan.
Olen saanut rakentaa Suomen organisaatiota hyvin yrittäjähenkisesti. Sain valita organisaatiomallin ja henkilökunnan, toki Norjassa suunnitelmani hyväksyttäen. Meillä on nyt ”dream team”, eli yhtiössä on osaavia ja kentällä pidettyjä kavereita töissä. Johtajana haluan olla innostava ja vastuuta jakava. En halua mikromanageroida vaan innostaa omalla esimerkilläni.

Koronan alkaessa 2020 Brav-konsernille tuli uusi toimitusjohtaja Espen Falck Engelstad. Hän panosti paljon taustakoneistoon, kuten logistiikkaan. Tuovisen mukaan yhtiöllä on ollut erittäin vähän toimitusvaikeuksia korona-aikana.
Uusi johtaja näki jotenkin etukäteen haasteemme. Nyt meillä on oikeaa tavaraa oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Kuuluttamista ja urheilua

Tuovinen on myös tuttu näky ja ennen kaikkea ääni kestävyysurheilutapahtumissa. Hän käy kuuluttamassa niitä, kun vain päätyöltään joutaa.
”Päätyöni on pitkälti toimistoduunia. Kuulutushommissa pääsee urheilun juuritasolle. Mikrofonin kanssa ei voi miettiä kassavirtaraportteja. Niissä töissä saa mielen irti arjesta ja voi päästellä menemään.”

 Entinen kilpaurheilija on nykyisin aktiivinen harrastajaliikkuja – tai miten harrasteliikunnan nyt ajatteleekin.
Minulla oli liikunnan suhteen hiljaisempi jakso. Viimeiset 1,5 vuotta olen aktivoitunut uudelleen ja liikkuminen on liki päivittäistä. Tavoitteena on pysyä hyvässä työkunnossa ja pystyä ajamaan vaikka 200 kilometrin pyörälenkki, jos semmoinen olisi kavereiden kanssa tarjolla. Onneksi avovaimoni on kova liikkumaan. Jos hän kutsuu kolmen tunnin fillarilenkille, niin aika vaikea on jäädä sohvalle sipsejä syömään.”

Lomamatkalta tavoitettu Tuovinen ei jätä urheilua lomallakaan.
Tänä aamuna kävin vetämässä radalla viisi kilometrin juoksua eri nopeuksilla.

Urheilukaupan muutoksia näköpiirissä

 Pitkään urheilualalla ollut Tuovinen seuraa alaa laajemmastakin näkökulmasta.
Alalla tapahtuu yhdistymisiä, niin kivijalassa kuin tukkupuolella. Yksiköt kasvavat. Logistiikan puolella on uhkakuvia nyt ja lähivuosina. Tuotantoa siirretään lähemmäksi, myös vastuullisuussyistä. Tuotteita siis valmistetaan lähempänä ja vastuullisemmin.

 Kasvavaa inflaatiota Tuovinen ei näe kovin suurena haasteena.
Inflaatio on pieni peikko, mutta jos miettii vaikka 90-luvun lamaa, niin urheilukauppa on pärjännyt hyvin näissäkin olosuhteissa. Kriisi on aina markkinaosuuksien uusjakoa.

Muutosta on tapahtunut myös tukkukaupan tekemisen mallissa.
Luukutusmyynti on loppunut. Nyt tukkukauppa on enemmänkin yhteistyötä, mietitään yhteisiä ratkaisuja. Huutokauppameininki on poistunut, mikä on kaikkien etu. Tilauksia tehdään yhä useammin digikanavien kautta, mutta me käymme edelleen aktiivisesti asiakkaiden luona edistämässä kaupantekoa. Meille on myös tärkeää saada tietoa siitä, mitkä ratkaisut toimivat käytännössä, eikä seurata asioita vain Excelin kautta.

Myyjien ammattitaitoon kannattaa panostaa

 Brav on aktiivinen kivijalkamyyjien kouluttaja.
”Koulutuksissa annetaan myyjille argumentteja, miksi tuotteemme on asiakkaalle paras valinta. Koulutukset näkyvät konkreettisesti myös myyntiluvuissa. Digikoulutukset auttavat esimerkiksi henkilöstön vaihtuessa.”

Ukkoutuminen on Tuovisen mielestä yksi alan haasteista. Sporttikauppa on monelle nuorelle pieni väliaskel ennen uralla etenemistä.
”Urheilukaupassa on ongelma, sillä kivijalassa ja tukkukaupassa on aika ukkoutunutta väkeä. Naisia ja nuoria kaivataan, jotta myös tukkupuolelle saataisiin uutta raikasta verta. Hyvät myyjät ovat investointi, ja investointia kannattaa hoitaa. Ei myyjiä kannata pitää pyörimässä hyllyjen välissä varashälyttiminä.”

Swix vaatettaa maastohiihtomaajoukkueen

 Bravin Swix-tuotemerkki on pitkään ollut Norjan maastohiihtomaajoukkueen yhteistyökumppani. Jatkossa Swix vaatettaa myös Suomen maastohiihtäjät monivuotisella sopimuksella.

“Swix on viime vuosina kasvattanut merkittävästi markkinaosuuttaan aktiivisten liikkujien vaatettajana. Olemme panostaneet pohjoismaiseen istuvuuteen sekä toiminnallisuuteen Pohjolan olosuhteissa. Yhteistyö Suomen Hiihtoliiton kanssa tuo Swix-asut parrasvaloihin maailmancup-laduilla yhden johtavan maajoukkueen yllä ja luo meille merkittävää etua uusia tuotteita suunnitellessamme.”

Aki Tuovisen panos sopimuksen syntyyn on ollut merkittävä. Laji on tuttu myös kuuluttajan tehtävistä maailmancup- ja maajoukkuetasolla jo noin kymmenen vuoden ajalta.

Jaa uutinen