Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Kolumni: Arkisyöminen hyvinvoinnin rakennusaineena

Syömisestä tehdään helposti hankalampaa kuin sen tarvitsee olla. Kikkaillaan lisäravinteilla, ruoka-ajoilla ja suljetaan pois tiettyjä ruoka-aineita – tai pahimmassa tapauksessa kokonaisia makroravinteita!

Kaikilla makroravinteilla (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat) on tehtävänsä ihmisen kehossa. Ihminen tarvitsee rasvoja tasapainoiseen hormonitoimintaan, solujen rakennusaineeksi ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen. Proteiinien lihaksille tärkeän rooliin suurin osa tiedostaa, mutta tiesitkö että proteiinin tehtävä on myös hajottaa syömäsi ruoka, jotta se pääsee verenkiertoon ja voidaan käyttää energiana? Hiilihydraatit ovat tärkeä energian lähde koko keholle. Kuidut parantavat vatsan terveyttä ja helpottavat ruoansulatusta.

 

5 vinkkiä syömisen helppouteen

  1. Ateriarytmi: Säännöllinen ateriarytmi pitää ruoansulatuksen vilkkaana ja estää energiatasojen tippumista. On suositeltavaa syödä 3 – 5 kertaa päivässä – katso mikä määrä sopii sinulle parhaiten.
  1. Monipuolinen ruoka: Monipuolisesta ruoasta tulisi saada kaikkien tarvittavien makroravinteiden lisäksi hivenaineita ja vitamiineja. Lisäravinteena tarvitaan silloin korkeintaan D-vitamiinia pimeään vuodenaikaan.
  1. Määrien arvioiminen: Koetko haastavaksi arvioida, kuinka paljon mitäkin makroravintoainetta pitäisi syödä? Pulmassa ovat avuksi omat kätemme: peukalon pään verran rasvaa, kämmenen verran proteiinin lähdettä, nyrkillinen kasviksia ja kourallinen muuta hiilihydraatin lähdettä. Suurempaan energiantarpeeseen voit kaksinkertaistaa määrän.
  1. Lisää kasviksia: Kasviksia ei voi koskaan saada liikaa – niissä on kuitua, vitamiineja ja ruoansulatuksen tarvitsemia entsyymejä. Lisää niitä helposti ruokiin kokonaisina, pilkottuina tai raastettuina. Lasagnen, kanakastike tai makaronilaatikko vain paranevat lisätyistä kasviksista.
  1. Kuuntele kehoasi: Tekeekö mieli syödä jotain? Kysy itseltäsi olisitko tyytyväinen omenaan tai täysjyväleipäpalaan. Mikäli vastaus on kyllä, olet luultavasti oikeasti nälkäinen. Jos huomaat empiväsi, kyseessä voi olla vain äkillinen mieliteko. Kuuntele nälkäsignaalejasi ja syö oikeaa ruokaa silloin kun on nälkä – näin herkuille jää vähemmän tilaa.

 

Myös nopeat ja terveelliset välipalat tarjoavat mahdollisuuden tehdä hyviä valintoja kiireen keskellä. Kokeile näitä:

  • Raejuusto ja ananas: 200 g raejuustoa saat noin 20 g proteiinia ja ananaksesta tarvittavat hiilihydraatit. Kokeile myös marjoja tai muita hedelmiä!
  • Proteiinipatukka / vanukas: tarkista, että tuotteessa on alle 5 g sokeria 100 grammaa kohden. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi.
  • Banaani, omena ja maapähkinävoi: vitamiineja, kuitua, hyviä rasvoja ja proteiinia maistuvassa muodossa.
  • Smoothie: kaurahiutaleita, marjoja, banaania ja hiukan rahkaa – kaikki tarvittava helposti ja nopeasti!

 

Kokeilusta vähitellen tavaksi

Kaikkea ei tarvitse muuttaa hetkessä: ota jotakin kokeiluun ja aloita siitä. Esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi tai kasviksien lisääminen ruokavalioon auttaa makeanhimosta kärsivää tai painonsa kanssa kamppailevaa.

Kun nälkä ei yllätä ja vatsa pysyy täytenä pidempään kasviksissa olevien kuitujen ansiosta, syöt suurella todennäköisyydellä vähemmän kaloreita ja samalla makeanhimo hellittää. Jo 250 kaloria vähemmän viikossa tarkoittaa kilon painonpudotusta kuukaudessa!

Jasmin Cakmakci (ig: ysemins)
Personal Trainer, REBT Life Coach ja hyvinvoinnin ammattilainen

Instagram / Tiktok: jazell_co

Lisää faktoja, vinkkejä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia terveellisestä elämästä kiinnostuneille löydät Instagram ja TikTok -sivuiltamme. Löydät meidät myös Facebookista (Jazell) ja lisätietoa saa nettisivuiltamme >>

Jaa uutinen