Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Kolumni: Keskivartalon merkitys ja arkiset asentomme

Harvoin ajattelemme suuremmin niinkin arkisia asioita, kuin miten kävelemme tai istumme. Näillä kahdella on kuitenkin suuri merkitys – nykypäivänä istumme suurimman osan valveillaoloajastamme ja jos liikumme, se tehdään usein kävellen. Tapamme istua ja kävellä voikin näin vaikuttaa huomattavasti siihen, miten muuten liikumme ja kuinka hyvin pystymme aktivoimaan lihaksiamme tarvittaessa. 

Lihasten aktivoiminen on äärimmäisen tärkeää. Monelle voi olla yllättävää, ettei tärkeintä ole liikelaajuus, suuret painot tai haastava liike vaan oma mieli. Tietoinen lihasten supistaminen (ja jopa vain sen ajatteleminen!) voi parantaa lihasten tehokkuutta ja voimaa useita kymmeniä prosentteja. Kun olet tietoinen asennostani ja liikkumisestasi, voit valjastaa haluamasi lihaksen tekemään töitä vahvimpien tai tukilihasten sijaan.

Oikea lihasaktivaatio

 1. Parantaa liikkeen tehokkuutta.
 2. Auttaa tasapainottamaan puolieroja.
 3. Vähentää loukkaantumisen riskiä: heikommat lihakset pistetään myös töihin, jolloin vahvemmat lihakset eivät rasitu liikaa.
 4. Parantaa neuromuskulaarista yhteyttä: aivot ja lihakset tekevät tehokkaammin töitä yhdessä, joka johtaa vahvempaan lihassupistukseen.
 5. Vähemmän kipua. Kipu on yleensä tulos pitkäaikaisesta lihasten toiminnan häiriöstä, joka on kehittynyt vuosien saatossa. Kun koko kroppa tekee tasaisesti töitä, ei vain osa rasitu liikaa.

Näiden etujen saavuttaminen ei vaadi sinulta ylimääräistä aikaa – voit treenata kroppasi kohti tasapainoisempaa liikkumista arjen lomassa! Lähdetään liikkeelle istumisesta. Tärkeintä on varmistaa, että osaat aktivoida syvät vatsalihakset oikein. Tähän on muutamia helppoja tekniikoita, joita voit käydä katsomassa instagram sivullamme jazell_co .

Kun syvät vatsalihakset ovat löytyneet, kiinnitä huomio istuma-asentoosi:

 • Onko keskivartalosi täysin rentona ja selkä kaarella? Istuessakin olisi hyvä pitää pieni pito syvissä vatsalihaksissa, varsinkin jos keskivartalon aktivoiminen on hankalaa. Mitä enemmän toistoja teet, sitä automaattisemmaksi aktivoiminen tulee – kohta teet sen huomaamattasi!
 • Onko selkäsi mahdollisimman suorassa? Selän asento vaikuttaa koko ylävartalon asentoon: rintakehään, olkapäihin, niskaan ja päähän. Kun laitat kaikki lihakset vähän töihin, ei vain muutaman tarvitse tehdä kaikkea työtä. Näin vältät kipuja ja asentovirheitä.
 • Missä katseesi on? Pyri pitämään katseesi niin, että niskasi pysyisi mahdollisimman suorassa. Pään liikkuminen 2,5 cm eteenpäin vastaa painon kasvamista 4,5 kg. Aika raskasta niskalle, eikö?

Päivän aikana kannattaa vaihtaa asentoa mahdollisimman usein ja seistä, mikäli mahdollista. Seistessä huomiota kannattaa kiinnittää keskivartalon ja selän lisäksi siihen, miten paino jakautuu jaloille. Seisotko aina enemmän toisella jalalla, lantio vinossa? Näin vahvistat luultavasti entuudestaan  vahvempaa jalkaa ja venytät toista kylkeä samalla kun toinen kylki on kasassa – jumi-alert!

Nyt kun istuminen ja seisominen on hanskassa, lähdetäänpä selvittämään kävelyn aakkosia!

Kävellessä etureitemme ja pohkeemme tekevät suurimman osan työstä. Tämän takia monella etureidet ovat pakaraa vahvemmat. Päivittäisessä elämässämme ei juuri ole liikuntaa, joka tukisi pakaran vahvistumista. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että pakaraa on äärimmäisen haastavaa aktivoida, mikäli keskivartalo ei aktivoidu kunnolla.

Kävelyn check-lista:

 1. Pidä pieni pito syvissä vatsalihaksissa aina, kun kävelet. Mieti jännitystä asteikolla 1 – 10 noin 4 – 5 tasolla. Kun keskivartalo on aktiivinen, pääsee myös pakara töihin!
 2. Keskity askeltaessa pakaraan: jännittyykö pakara jokaisella askeleella? Voit ajatella työntäväsi takana olevalla jalallasi maata pois jalkojesi alta. Huomaatko, kuinka paljon nopeammin kävelet?
 3. Katse jalkateriin: Onko askelluksesi rullaavaa? Jalkaterien pitäisi osoittaa eteenpäin ja nilkan olla neutraali. Jos huomaat jalkaterän kääntyvän sisään- tai ulospäin, se voi johtua mm. jalkapohjien, nilkan tai pakaran heikkoudesta.

 

Jasmin Cakmakci (ig: ysemins)
Personal Trainer, REBT Life Coach ja hyvinvoinnin ammattilainen

Instagram / Tiktok: jazell_co

Lisää faktoja, vinkkejä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia terveellisestä elämästä kiinnostuneille löydät Instagram ja TikTok -sivuiltamme. Löydät meidät myös Facebookista (Jazell) ja lisätietoa saa nettisivuiltamme >>

Jaa uutinen