Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Sallan uusi kansallispuisto ruokkii myös varustekauppaa

Kuva: Harri Tarvainen

Sallan uusi kansallispuisto ruokkii myös varustekauppaa

Suomi sai 1.1.2022 uuden kansallispuiston, kun Sallan kansallispuiston perustaminen vahvistettiin. Kansallispuiston virallisia avajaisia vietetään 11.6.2022 Sallan Wilderness Parkissa, johon on valmistunut Sallan uusi luontokeskus. Paikka toimii myös yhtenä kansallispuiston lähtöpisteenä.

Kansallispuisto on alueena aika pieni, noin sadan neliökilometrin suuruinen. Sen pisin reitti on vajaa 20 kilometriä; toisin sanoen alue soveltuu hyvin päiväretkeilyyn. Kansallispuistoon on monta lähtöpaikkaa, ja se on siten helposti saavutettavissa. Sallan kansallispuistoon valmistaumishankeen projektipäällikkö Heidi Ahvenainen muistuttaa alueen kuitenkin tarjoavan maastoja pidemmällekin retkelle.

Kansallispuiston alue on aiemmin ollut suojeltua luontoa, joten siellä on retkeilty ennenkin. Alue yhdistyy hyvin myös muihin retkeilyreitteihin, kuten vaikka Topsakan Taipaleeseen (45 km) tai kansallispuiston läpikulkevaan UKK-reittiin, jolloin saa tehtyä todella pitkiäkin jotoksia.

Kansallispuisto on avattu, mutta ihan kaikki ei ole vielä valmiina.

Metsähallitus on nyt aloittanut kunnostamaan alueen polkuja, pitkospuita sekä neljää tulistelupaikkaa, jotka ovat vielä tämän kesän pois käytöstä. Retkeilijän onkin hyvä varmistaa etukäteen avoimet reitit sekä palvelurakenteiden ajankohtainen tilanne Metsähallituksen luontoon.fi/salla -sivustolta.

Uusi kansallispuisto on erämaamainen, erityispiirteenään vanhat metsät ja tunturit.

Alueella on monipuolisesti korkeita tuntureita ja esimerkiksi suota, harjuja ja vaikka kuruja. Kaunisharjulla kasvaa 300–400 metrin korkeudessa eri-ikäisiä luonnonmetsiä ja yli 200-vuotiaita, osittain tykyn runtelemia kuusikoita. Julmoivan alue puolestaan on rehevämpää lehtomaista metsää raitoineen ja haaparyhmineen. Korkeusvaihteluita alueeseen lisää vaikuttava, paikoin jopa 250 metriä syvä rotkolaakso Aatsinginhauta.

Puiston kehittäminen jatkuu lähivuosina. Esimerkiksi Pahakurulle on suunnitteilla varaustupa.

Kuva: Inga-Maaret Aikioniemi

Suuret odotukset kesämatkailun kasvuun

Korona-aikana kansallispuistojen helposti saavutettavat reitit ovat suorastaan pursunneet retkeilevää kansaa. Näin käynee Sallassakin, kun puiston uusi status tuo alueelle entistä enemmän luontomatkailijoita.

Uskon, että kansallispuisto antaa hyvän sysäyksen Sallan kesämatkailulle. Kävijämääriä on vaikea ennustaa, mutta viime kesä oli jo ihan huippu! Kun Hossassa avattiin kansallispuisto, tuplaantuivat kävijämäärät uuden statuksen myötä.”

Palvelutasoltaan Salla ei ole suurempien matkailukeskusten tasolla. Alueen noste erämaisena ja vastuullisena matkakohteena on kuitenkin luonut myös kiinnostusta uusille toimijoille.

Talvella on pulaa majoituspaikoista, mutta kesällä ne vielä riittävät. Yhteydenottoja on tullut uusilta yrittäjiltä, ja lisäkapasiteettia onkin luvassa lähivuosina. Suomalaiset majoittuvat mökeissä ja huoneistoissa, joissa tehdään myös ruoat. Ympärivuotiselle ravintolalle olisi varmasti kuitenkin kysyntää. Myös erilaisille sauna- ja hyvinvointipalveluille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa”, Heidi Ahvenainen sanoo.

Kuva: Inga-Maaret Aikioniemi

Muutos kiihdyttää välinekauppaa

Retkeilyvarusteiden kauppa on käynyt kiivaana. Sallan kunnan keskustassa on yksi urheilukauppa Sportia, joka myy myös retkeilyvarusteita. Kansallispuiston välittömässä läheisyydessä myydään lähinnä pieniä täydennysvarusteita.

Sallatunturin keskuksessa eli hiihtokeskuksen yhteydessä olevan vuokraamon tarjontaa ollaan kasvattamassa myös retkeilytuotteisiin. Sallan hiihtokeskus vuokraa läskipyöriä, sup-lautoja ja lasten kantorinkkoja. Keskukseen otetaan kesäksi myyntiin myös pieni valikoima retkeilyyn liittyviä asuja sekä varusteita. Suurempia retkeilyalan toimijoita ei vielä alueella ole. Kunhan ensin saamme asiakkaat, sitten saapuvat myös palvelut.

Suomalaisten keskimääräinen ikääntyminen ja painonnousu lisää kysyntää matalan kynnyksen luontopalveluille.

Asia on huomioitu reittisuunnittelussa. Salla Wilderness Park tarjoaa erittäin matalan kynnyksen luontoliikuntapalveluita. Turvallisuuskartoituksessakin on kiinnitetty huomiota asiaan. Sallan pelastuslaitoksella on järjestetty koulutusta sekä myös uutta kalustoa näiden asioiden puitteissa.

Kuva: Harri Tarvainen

Vastuullista matkailua

 Salla on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Alue on muutenkin mukana monessa kestävän matkailun hankkeessa.

Vastuullinen matkailu on ihan meidän kulmakiviä. Toivomme myös, että vierailijat huomioivat hyvän retkietiketin. Kohdellaan luontoa hyvin ja pidetään se hyvässä kunnossa”, Ahvenainen tiivistää.   

Jaa uutinen