Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Treenivaatteiden pesu on ekoteko

Usein treenivaatteet on helppo heittää pesukoneeseen, mutta käsi sydämelle: tarkistitko vaatteiden pesuohjeen ennen ostamista? Juoksija-lehti pitää sporttiasujen oikeanlaista pesua ekotekona. Jutussaan lehti perustelee oivasti näkökulmansa.

Jo ennen kuin vaate päätyy omaan komeroon, sen huoltamista kannattaa miettiä. Onko asu pestävä värin puolesta erikseen tai vaatiiko se hieno tai käsinpesua? Jaksaako siitä huolehtia? Entä tarvitseeko vaate pesua? Peseminen kuluttaa vaatteita ja keinokuituisista tekstiileistä irtoaa veteen pesussa usein mikromuovia, joten vaatteen käyttöikä on fiksua maksimoida.

Toisinaan treenivermeille riittää pelkkä tuuletus. Villan kuidussa oleva lanoliini työntää epäpuhtauksia ulospäin, joten etenkin villavaatteet hyötyvät tuulettamisesta. Ulkovaatteiden lämpöominaisuudetkin voivat kärsivät toistuvista pesuista. Ja jos vaatteessa on näkyvää likaa, pelkän tahrakohdan putsaus voi riittää.
Märäksi hikoillut vaatteet on silti hyvä pestä. Hiki heikentää elastaania ja muitakin materiaaleja, ja pinttyessään siitä tulee entistä isompi pulma. Jos hikivaatetta ei pese heti, sen on hyvä antaa kuivua ilmavasti.

 

Mieti, millä peset

Urheilutekstiileille sopii yleensä tavallinen, nestemäinen pesuaine. Varta vasten urheiluvaatteille kehitetyt pesuaineet voivat suojata värejä ja neutraloida hien hajua, mutta ne saattavat myös sisältää hajusteita. Näissä pesuaineissa voi olla myös tavallista vähemmän saippuaa, jolloin ne eivät tuki kalvopäällysteisten vaatteiden huokosia.
Pinttyneen lian voi esikäsitellä nestemäisellä pesuaineella tai sappisaippualla. Nestemäisen pesuaineen puhdistavat ainesosat haurastuttavat villaa, joten merinokerrastot tulee pestä villalle ja silkille tarkoitetulla aineella.

 

Unohda huuhteluaine

Valtaosa treenivaatteista sisältää elastaania, joka kärsii huuhtelu- ja valkaisuaineiden käytöstä. Myös kalvopäällysteisten vaatteiden pintakerros menee tukkoon huuhteluaineesta. Sen sijaan pesuainelokerikkoon voi hulauttaa etikkaa, joka neutraloi hienhajua.

Silkki ei materiaalina kestä etikkaa, mutta puuvilla, elastaani ja polyesteri kyllä. Pyykkietikkaa hajunsieppareineen myydään erikseen, mutta tavallinen väkiviinaetikkakin ajaa asian.

 

Tutki pesulappua

Pesulapun ohjeet on tehty vaatteen herkimmän materiaalin mukaan. Elastaania sisältävät pukineet eivät yleensä kestä yli 30 asteen pesua. Villavaatteetkin on pestävä matalassa lämpötilassa, jotta ne eivät huou.

Kova linkouskin voi olla herkälle tekstiilille haitaksi, joten esimerkiksi kalvopäällysteisten vaatteiden kanssa sitä tulee välttää. Vaikka peseminen voi kuluttaa kalvoa, lika ja hiki estävät sitä toimimasta, joten kalvovaatteitakin on uskallettava pestä. Herkkiä tekstiilejä voi pesussa suojata pesupussilla. Ja sekä tarrat että vetoketjut pitää muistaa sulkea ennen pesua, jos ei halua trikoiden nyppyyntyvän.

Pesulappu paljastaa, kestääkö vaate rumpukuivausta. Korkea lämpötila vaanii sielläkin elastaania ja puuvilla saattaa mennä kasaan. Rumpu lisäksi kuluttaa vaatteita, joten pyykkinaru tai kuivauskaappi ovat hellempi vaihtoehto.

 

 
https://juoksija.fi/juoksu/juoksuvarusteet/treenivaatteiden-oikeanlainen-pesu-on-ekoteko/

Jaa uutinen