Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Pidä huolta – itsestäsi

Istumatyö, sohvan vetovoima, stressi, ruutuun tuijottaminen, satunnainen ruokailurytmi sekä lyhyet unet. Siinä on oiva reitti kehnompaan elämänlaatuun. Ihminen on kuitenkin kokonaisvaltainen eläin, joten yhden osa-alueen kuntoon saattaminen ei vielä välttämättä kauheasti elämänlaatua nosta. Jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle. Yleensä vyyhtiä lähdetään purkamaan levon ja unen laadusta.

Personal trainer -yrittäjä Jasmin Cakmakcin (@ysemins) prosessori on eri rytmissä kuin keskivertohärmäläisen. Turkkilaiset juuret ja asuminen mm. Kairossa ja Cap Verdellä ovat tehneet suomalaisnaisesta eloisan ja ilmaisuvoimaisen. Persoonassa on jotain hengästyttävää ja jotain vangitsevaa, hänen tarinointiaan on kuunneltava. Nyt hän on perustanut kokonaisvaltaisia elämäntapamuutospalveluita tarjoavan Jazellin yhdessä personal trainer Ella Gabrielssonin (@gabrielssonella) kanssa.

Liikunnallinen nainen on harrastanut mm. judoa, tanssia ja tennistä. Cap Verdessä asuessaan ja siellä salilla käydessään Cakmakci ymmärsi haluavansa ammatin personal trainerina ja menikin liikunnanohjaajan koulutukseen. Kosmopoliitille tarjottiin pian töitä Kairosta fitness-lehdestä projektijohdon ja somemarkkinoinnin parissa. Kairoon hän muuttikin ja teki lehtitöiden ohella myös PT:n töitä. Neljän Suomessa myös hyvinvointialan ammattilaisia valmennetun vuoden jälkeen kulttuurierot treenaamisen tavoitteiden suhteen ovat tulleet Cakmakcille selviksi.

Egyptissä asiakkaaksi tullaan enemmän ulkonäkösyistä. Suomessa melkein kaikilla on terveyteen ja hyvään oloon liittyvät tavoitteet. Korona näkyy juuri nyt, kun ihmiset ovat liikkuneet aiempaa vähemmän. Jotenkin tuntuu, että ollaan todella väsyneitä. Mielestäni vaikuttaa siltä, että esimerkiksi nukutaan aiempaa kehnommin.

Energisen naisen valmennusfilosofia lähtee liikkeelle ihan perusasioista, hyötyliikunnasta.

”On ensimmäinen lähtökohtani, että saan asiakkaani liikkumaan vähän enemmän. Että hän kävelee yhden kerroksen rappusia, jää yhden pysäkin aiemmin bussista tai vaikka käy kaupassa kävellen. Ihmiset eivät ymmärrä hyötyliikunnan suurta merkitystä. Jos ei ole peruskuntoa, ei voi tehdä juuri mitään maksimillakaan.

Personal trainer -koulutuksen lisäksi Cakmacsilla on myös Life Coachin tutkinto, joka perustuu rationaalis-emotionaaliseen käyttäytymisterapiaan ja sen menetelmiin. Tutkinnot luovat mahdollisuuden lähestyä asiakkaita monesta eri kuvakulmasta, tarjoten kokonaisvaltaisia ratkaisuja hyvinvoinnin kohentamiseen.

 

Tekniikat kuntoon

 

Kun päästään varsinaisen treenaamisen ääreen, katsotaan lihasaktivaatiota, joista tärkeimpinä syviä vatsalihaksia. Monelle toimistotyöläiselle on esimerkiksi ongelma päästä kyykkyyn. Liikkuvuus on suuressa roolissa; sitten katsotaan kuntoon tekniset asiat. Cakmakcin treeneissä käytetään vapaita painoja aina kun mahdollista. Treenaamisen ohella katsotaan myös muita elämäntapoja – ihminen on kokonaisvaltainen.

Haluan konkreettisesti auttaa ihmisiä. Olen sosiaalinen, ja minulle on tärkeätä nähdä muutoksia ja apuni merkitys. PT- ja valmennustyö ovat kokonaisvaltaista toimintaa; mukana ovat kaikki hyvinvoinnin aspektit.

Työssä on myös psykologisia puolia. On tarkkaa, miten niihin ongelmiin reagoi, vaikkapa syömishäiriöiden suhteen. Kun ihminen tulee PT:n luokse, hänellä on syy tai tavoite. Usein kuitenkin ollaan liian ankaria itselleen.

Armollisuus puuttuu. Mieli on tosi iso tekijä tulosten kannalta. Pitää ymmärtää oma aloitustaso ja liikkuvuus. Keskitytään liikaa liikuntaan ja ruokaan. Uni ja stressi ovat mielen kahlitsijoita, jotka ehkäisevät treenausta. Pyrin saattamaan myös niitä kuntoon.

Pyrkimys elää kuten opettaa

Elämänpaloa pursuava nainen puhuu kiivaaseen rytmiin. Kun hän puhuu lepäämisestä ja palautumisesta, herää ajatus, noudattaako hän omia oppejaan?

Tiedostan, että palautuminen on todella tärkeää. Perustin oman yrityksen, että pystyisin tekemään enemmän palauttavia asioita. Yritän elää, kuten opetan. Tavoitteenani on viettää enemmän aikaa ulkoillen. Ulkoilu ja luonnossa oleminen ovat hyötyliikunnan kanssa tärkeä osa elämäntaparemonttia. Luonnossa olemisen mielialaa ja mielenterveyttä edistävät vaikutukset on todistettu monissa eri tutkimuksissa. Se on paras vastine multitaskaukselle, joka tuonut myös aikuisille tarkkaavaisuushäiriöitä; luonto rauhoittaa ja tasapainottaa.

Nopearytmisenä naisena Cakmakci on huomannut, että hänen pitää välillä säätää omaa energiatasoaan.

Asiakkaiden kanssa ja esimiehenä minun on laskettava tempoani. Olen hyvä lukemaan ihmisiä ja reagoimaan omalla käytökselläni asiakaskohtaisesti. Se on työminä, jota on toki paikoin hankala pitää yllä”, ja pitkä nauru lauseen perään.

Kaiken pitää olla niin penteleen täydellistä

Vuodesta 2014 valmentanut Cakmakci ei lupaa asiakkailleen nopeita muutoksia. Kokonaisvaltaiset muutokset vaativat aikaa. Asiakkaiden tarinat liikkumattomuudelle ovat pitkälti samanlaisia.

Monesti asiakkaani kertovat olevansa laiskoja ja vihaavansa liikuntaa. On traumoja koululiikunnasta ja muita syitä. Työssäni olen nähnyt näiden alkupuheiden ja yhteisten treeniemme jälkeen liikunnan ilon löytymistä – ja jopa kauhua, kun koronan myötä kuntosalit suljettiin.

Osalle ihmisistä on muodostunut käsitys täydellisestä elämästä, jota tavoitellaan kiilusilmäisesti. Cakmakci vastustaa ajatusta täydellisyyden tavoittelusta, sillä jos ihmisellä on tarkat kriteerit ja tavoitteet, joita ei saavutakaan, muutos heitetään helposti kokonaan roskiin. Valmentajana hänestä tärkeintä on löytää luottamus ja sosiaalinen yhteys asiakkaan kanssa. Se on myös kemiajuttu; kaikkien kemiat eivät aina kohtaa, vaikka olisi kuinka ammattitaitoinen.

”Jos on vähänkään epävarma tunne kemioiden yhteensopivuudesta, ottaisin itse esim. viiden kerran tutustumispaketin. Sillä voi varmistaa avoimen molemminpuolisen kommunikaation toimivuuden. PT:n pitää katsoa ja ymmärtää, mitä asiakas tarvitsee – tukea, työntöä vai muuta.”

Kehittyminen parasta palautetta

Suomalainen anti-itseluottamus näkyy Cakmakcin työssä. Moni asiakas luettelee listan asioista, joita ei voi tehdä. PT:n henkinen palkkapäivä on, kun asiakkaalle voi osoittaa olettamuksien olleen vääriä.

”On hieno hetki, kun ihminen huomaa, että kykenee vaikka mihin alun aliarvioivista ajatuksistaan huolimatta. Parhaat fiilikset saan, kun näen kehityksen ja tavoitteiden täyttymisen. Muutokset ajatusmaailmassa voivat olla suuria, ja ihmiset löytävät liikunnan ja hyvinvoinnin ilon. He tekevät elämässään hyviä päätöksiä. Silloin pääsemme tavoitteisiin: saadaan suora ryhti tai tietty tulos vaikka maastavedosta. Asiakkaat ovat upeita ihmisiä, ja on todella rikastuttavaa jatkuvasti oppia myös heiltä.

Jasmin kirjoittaa jatkossa YouSportille hyvinvointiin liittyviä kolumneja.

Jazell: Instagramissa @jazell_co -tilillä löytyy 30 päivän armollinen treenihaaste.

Facebook: Jazell. Tiktok: jazell_co.

Jaa uutinen