Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Sappeelle pyöräily tuo monenlaista kauppaa

Pirkanmaalainen hiihtokeskus Sappee laati vuonna 2005 matkailukeskuksen kehittämissuunnitelman keskuksen ympärivuotistamiseksi. Yhdeksi kulmakiveksi valittiin pyöräily, eritoten alamäkipyöräily. Viime keväänä Suomen Hiihtokeskusyhdistys palkitsi Sappeen vuoden bike parkkina, yhtenä perusteluna oli uraa uurtava työ alamäkipyöräilyn kehittämisessä. 

Sappeen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen on ollut mukana kehittämässä keskuksen pyöräilyyn liittyvää toimintaa alusta saakka. Kunniaa kehityksestä hän haluaa antaa yrityksen omistajille Jouko Poukkaselle ja Juha Marjaselle.

”Yrittäjät ovat varmistaneet kehittämiseen vaadittavien pääomien kanavoinnin.”

 

Sappeen Bike Park henkilöityy pitkälti Kosti Puuruseen, joka on toiminut myös paikan äänitorvena. Vaikka Puurunen on tunnettu bike park -persoona, alamäkiajon hän aloitti vasta samalla, kun Sappeen reitit avattiin vuonna 2008.

”Sain tavallaan asiakasnäkökulman lajiin. Aluksi lähdettiin palvelemaan pientä aktiiviharrastajien joukkoa. Eihän se liiketoimintana kannattanut. Joskus jopa mietittiin koko homman lopettamista. Lähemmäs kymmenen vuotta siihen meni, että hissipyöräilystä tuli meille selkeästi kannattavaa toimintaa.”

 

Kosti Puurunen poikansa kanssa

 

Käänne kannattavuuden suhteen tapahtui, kun yhtiö kopioi sen, mitä oli tehnyt jo talvella laskettelijoille: panosti aloittelijoihin sekä harrastajiin. Tehtiin helppoja reittejä, joihin pääsi matalalla kynnyksellä ajamaan. Myös vuokrapyörien määrää lisättiin, ja pyöräilyn opetukseen panostettiin kouluttamalla lisää bike park – ohjaajia.

”Nyt meillä on noin 70 vuokrapyörää, joista 50 on alamäkipyöriä. Pyörät ovat olleet kovassa käytössä, ja niitä uusitaan säännöllisesti. Myös koulutetut bike park -ohjaajat ovat tärkeässä roolissa alamäkipyöräilyn ilosanoman levittämisessä.”

 

Pyöräilyn tuoma suora liikevaihto hissiyhtiölle on noin 10 prosenttia kokonaisvaihdosta, mutta sillä on merkittävä rooli alueen muussakin liiketoiminnassa. Sappeen konserni hallitsee myös alueen ravintoloita ja suurinta osaa majoituksia. Pyöräilyllä on merkittävä rooli asiakkaiden saamiseksi alueelle.

Sappeella vuokrataan myös läskipyöriä, ja niidenkin kysyntä on hyvässä kasvussa. Erityistä on, että alueella läskipyörillä saa ajaa myös latu-urilla.

 

Pientä remppaa ja paljon varaosia

 Alamäkipyörät saavat rajua kohtelua osakseen. Niin vuokrapyöriä kuin asiakkaiden pyöriä saa korjailla jatkuvasti.
”Meillä hoituvat nopeat ja pienet korjaukset. Esimerkiksi renkaiden vaihdot, vaihteiden säädöt tai vaikka jarrukahvan vaihdot hoidamme rivakasti. Suuremmat, kuten vaikka iskunvaimentimien huollot, jäävät alan erikoisliikkeiden tehtäväksi.”

Pyöräilijät käyttävät rahaa myös varaosiin.

”Pyöräilijöiden keskiostos shopista on paljon suurempi kuin talven laskettelijalla. Kaupaksi käyvät ajovarusteet, joita menee mukavia määriä. Ajolaseja, vaatteita, suojia sekä kypäröitä. Tälle kaudelle otamme myyntiin myös ajokengät. Varaosat kuten renkaat ja jarrupalat ovat perustarvikkeita, joita pitää olla hyllyssä runsas valikoima.”

 

Ammattimaisia tavarantoimittajia arvostetaan

 Shoppiin myytäväksi valittujen tuotteiden tai vuokrapyörien toimittajat ovat valikoituneet luotettavuusperusteisesti.
”Arvostan sitä, että homma toimii jouhevasti. Toki viime vuosina korona on tehnyt tepposia myös isommille toimijoille. Myös valikoimalla on merkitystä, sekä tavalla hoitaa reklamaatiot. Teen mieluiten kauppaa tahojen kanssa, jotka hoitavat asiat ammattimaisesti.”

Yhteistyökumppanit ovat tervetulleita esittelemään maksutta tuotteitansa Sappeen asiakkaille, esimerkiksi testipäivien merkeissä. Mikäli joku muu kuin valittu yhteistyökumppani haluaa tulla Sappeelle tekemään testipäivän, se katsotaan markkinoinniksi, joka on maksullista.

 

Pyöräkauppiaaksi

 Keskus tarjoaa pyöriä vuokralle, ajo-opetusta, varaosia sekä varusteita. Oikeastaan enää puuttuu vain suoranainen uusien pyörien kauppa. Käytettyjä vuokrapyöriä myydään Sappeella vuosittain. Puurunen puntaroi tovin sanojaan ja paljastaa uutisen.

”Sen piti alkaa jo tänä vuonna, mutta toimittajien kansainväliset haasteet siirsivät sen tulevaisuuteen. Uskoisin, että parin vuoden päästä meillä tehdään myös uusien pyörien kauppaa.”

Jaa uutinen