Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Kansainvälinen Ski patrol -päivä 10. helmikuuta

Punaisiin Helly Hansen -takkeihin sonnustautuneet ski patrolit ovat nykyään tuttu näky hiihtokeskuksissa myös Suomessa. Ski patrolit ovat koulutuettuja turvallisuuden asiantuntijoita, joiden tehtävänä on taata hiihtokeskusympäristön turvallisuus, viihtyvyys sekä auttaa asiakkaita ongelmatilanteissa tai tapaturman sattuessa.

Helmikuun 10. vietetään kansainvälistä Ski Patrol -päivää, jolla tuodaan esiin näiden rinneturvallisuuden ja sujuvien laskupäivien kannata tärkeiden ammattilaisten työtä. Kiittääkseen ammattilaisia Helly Hansen lahjoittaa 5 % tulevan viikonlopun verkkokauppamyynnistä ski patrol -työhön.

Asiakaspalvelua sukset jalassa

Iso osa ski patrolien työstä on käytännönläheistä vaaratilanteiden ennaltaehkäisemistä. Usein työ tapahtuu jo ennen hissien aukeamista. Ski patrolit tarkistavat, että rinteet ja siirtymäreitit ovat kunnossa, turvaverkot ja opasteet paikoillaan sekä mahdolliset vaaranpaikat selkeästi merkattu. Ski patrolit opastavat ja auttavat pyrkien monin tavoin edistämään laskijoiden sujuvaa liikkumista hiihtokeskuksissa. Vahingon sattuessa heillä on valmius ensiavun antamiseen sekä ja loukkaantuneen kuljettamiseen rinteestä turvallisesti eteenpäin jatkotutkimuksiin ja terveydenhuollon pariin.

Moni ski patrol tekee työtä rakkaudesta lajiin. Auttamisen halu ja ystävällinen asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Ski patrol -työssä parasta ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa, ja tietysti se, että työtä saa tehdä ulkona upeissa maisemissa. Jokainen työpäivä on erilainen, eivätkä pitkätkään työpätkät tunnu raskailta, koska työ on todella mielekästä, Saariselällä ski patrolina toimiva Ida Katajamaakuvailee.

– Työntekijöiden ja vieraiden turvallisuus on tärkeintä. Samoin se, että laadukasta apua on tarjolla hädän hetkellä, täydentää kollega Fanni Katajamaa.

Ski patrolit kulkevat rinteissä useimmiten suksilla laskien tai moottorikelkalla. Heidän tehtävänään on puuttua myös turvallisuutta vaarantavaan toimintaan.

Usein pelkkä punatakkisen läsnäolo riittää estämään hölmöilyt tai ylilyönnit, Rukan ski patrol -toiminnasta vastaava, Teemu Torvinen kertoo.

Joskus viihtyisyyttä tai turvallisuutta riskeeraavaan käyttäytymiseen pitää puuttua, mutta silloinkin on tärkeää, että se tapahtuu yhteistyöhengessä. Ihmiset ovat rinteissä nauttimassa ja viettämässä vapaa-aikaa, joten vuorovaikutuksen pitää säilyä positiivisena, vaikka sitten joutuisi taluttamaan päihtynyttä alas rinnebaarista, Torvinen jatkaa.

Toimintavalmius vaativissa olosuhteissa

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 150 koulutettua ski patrolia. Valtaosalla on aikaisempaa kokemusta joko hiihdonopettajana tai muista tehtävistä rinnekeskuksissa. Hyvä laskutaito on perusedellytys työn tekemiselle.

Ski patroleita kouluttavat Suomen Hiihtokeskusyhdistys sekä Lapin urheiluopistolla toimiva Santasport. Kaksivaiheisen koulutuksen ensimmäisessä osuudessa perehdytään rinneturvallisuuteen ja suoritetaan MATUPA eli matkailualan turvallisuuspassi. Toinen moduuli syventää taitoja ja keskittyy muun muassa rinnealueen ulkopuolelta pelastamiseen sekä turvallisuusjohtamiseen.

Pääsyvaatimuksina kurssille on hyvä laskettelu- tai lumilautailutaito, riittävä terveys ja kyky toimia vaativissa rinneolosuhteissa sekä voimassa oleva SPR:n EA-2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Lisäksi edellytetään vähintään 20 vuoden ikää.

Luottamus varusteisiin ja kollegaan

Ski patrol -työtä tehdään usein kylmissä ja vaativissa olosuhteista, joten myös varusteiden toimivuus on ensisijaisen tärkeää. Mukana kulkevat erilaiset työkalut, ensiapuvälineet ja puhelin, joten asun jokainen yksityiskohta on mietitty toiminnallisuuden kautta.

– Vaikka lämpimyys ja käyttömukavuus ovat olennaisia, tärkeää on myös se, että asu päällä pystyy oikeasti liikkumaan ja laskemaan. Toimintakyvyn on säilyttävä hyvänä koko pitkän työpäivän ajan, Tahkolla ski patrolina toimiva Mikko Leppäharju kuvailee.

Helly Hansenilla on pitkä kokemus ski patrolien vaatettamisesta eri hiihtokeskuksissa sekä Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Yhteistyö ammattilaisten kanssa on tärkeä osa tuotekehitystä, ja tuotteiden yksityiskohdat hioutuvat vaativassa tosielämän testissä.

Ski Patrolit tunnistaa punamustasta vaatetuksesta, jossa on näkyvät Ski Patrol -tunnukset: keltainen risti ja Ski Patrol -teksti.

Nimikkopäivä rinneturvallisuuden ammattilaisille

Kansainvälistä Ski patrol -päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa 10. helmikuuta 2022. Kanadasta lähtöisin olevalla aloitteella Helly Hansen haluaa tuoda näkyviin arvokasta ski patrol -työtä ja osoittaa sille konkreettisen tukensa: Helly Hansen lahjoittaa 10.-14.2.2022 välisenä aikana 5 % verkkokauppamyynnistään ski patrol- toimintaan eri voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden kautta ympäri maailmaa. Suomessa lahjoitus ohjataan ski patrol -koulutukseen ja kenttätyöhön toiminnasta vastaavan Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kautta.

Olemme ylpeitä yhteistyöstä näiden ammattilaisten kanssa. Kansainvälinen Ski patrol -päivä on tapamme sanoa ”kiitos” heille, jotka ovat sitoutuneita edistämään turvallisuutta hiihtokeskuksissa, Helly Hansenin markkinointijohtaja Michael Uhl kommentoi.

Jaa uutinen