Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Portugali Euroopan suurin polkupyörien valmistaja

Helsingin Sanomat on käynyt tutustumassa Portugalin polkupyöräteollisuuteen, joka on kasvanut huimaa vauhtia Euroopan suurimmaksi. Yhtenä vauhdittajana on ollut teollisuuden paluu Eurooppaan, kun kuljetukset Aasiasta ovat kallistuneet huomattavasti.

POLKUPYÖRÄHUUMA on vallannut eurooppalaiset. EU:n polkupyöräteollisuus takoo huimia kasvulukuja. Tuotantoa on alettu osin kotiuttaa Aasiasta Eurooppaan. Osasyy heiluriliikkeeseen ovat maailmankaupan kuljetusongelmat ja komponenttipula. Uusia pyöräalan yrityksiä avataan Portugalissa ja osaavista työntekijöistä suorastaan kamppaillaan.

Koko Sozan kunta Keski-Portugalissa seutukunta Pohjois-Portugalia myöten tavoittelee Euroopan polkupyörälaakson titteliä. Kymmenen miljoonan asukkaan maa on kirinyt Italian ohi pyörien suurimmaksi valmistajaksi EU:ssa.

EUROOPPALAISET saivat viime vuonna alleen 2,6 miljoonaa portugalilaista pyörää, kertoi EU:n tilastokeskus Eurostat. Kaikkiaan EU-maiden omilta kokoomalinjoilta lähti myyntiin Eurostatin arvion mukaan runsaat 12 miljoonaa polkupyörää.
Kuluva vuosi hakkaa jälleen aiemman vientiennätyksen”, ennakoi Portugalin pyöräteollisuuden Abimotan kattojärjestön pääsihteeri Gil Navais.
Jo viime vuosi oli meille kaikkien aikojen paras pandemian puhkeamisesta huolimatta. Vienti kasvoi kuusi prosenttia edelliseen verrattuna. Nyt arvioimme nousuksi noin 35 prosenttia.

Yhteiskunta reagoi pyöräilybuumiin

Kun koronapandemia muutti äkisti pyöräilykulttuuria, eurooppalaiset kaupungit havahtuivat silottelemaan kaduilla parveilevien polkijoiden matkaa. Kaupungit ovat viime vuodesta lähtien panneet likoon miltei 1,7 miljardia euroa pyörätieverkostoihin ja uusiin liikennejärjestelyihin, kertoo Euroopan pyöräilijöiden liitto koronaseurannassaan.

Kaupungit ovat luvanneet laajentaa pyörätieverkostoja 2 600 kilometrillä. Niistä noin 1 400 kilometriä oli toteutunut tämän vuoden loppukevääseen mennessä. Suurkaupungeissa luotiin esimerkiksi väliaikaisia ”pop up -baanoja”, jotka ovat jäämässä pysyviksi, raportoi brittilehti The Guardian laajassa pyörätiekatsauksessaan.

Sähköpyörien valmistus alkoi keskittyä Eurooppaan, koska EU lätkäisi Kiinan valtion tukemalle halpatuotannolle vuonna 2018 polkumyyntitullin.

_____________

Lähde HS:

https://www.hs.fi/talous/art-2000008466350.html

Jaa uutinen