Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Pyöräliitto kehottaa pyöräilemään myös talvella

Sähköpyöräilijät kohtaavat talven pääasiassa myönteisissä merkeissä, sillä sähköavusteinen pyörä pääsee oikeuksiinsa nimenomaan talviajossa. Moderni sähköpyörä on varsin varmatoiminen kulkupeli säällä kuin säällä.

Sähköpyörällä voi selättää talven, sillä se on omimmillaan juuri silloin, kun pyöräilyolosuhteet vaikeutuvat. Eteneminen omin lihasvoimin esimerkiksi raskaassa loskassa tai paksussa lumessa voi käydä ihan tosissaan kunnon päälle, mutta kehnoistakin keleistä selviää, kun moottori tarvittaessa avustaa. Tämä tutkitusti madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle ja kannustaa ajamaan pidempiä matkoja. Esimerkiksi Ruotsissa sähköpyörän ostaneiden talvinen työmatkapyöräily kolminkertaistui, tietää Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Suomen talven ja sähköpyörän yhteensopivuus saattavat askarruttaa. Pyöräliiton mukaan huoli on kuitenkin aiheeton: akun kesto ei paukkupakkasilla yllä välttämättä kesäkelien tasolle, mutta akut ja moottorit toimivat yleensä hyvin kylmälläkin säällä.

Sähköpyörän akkua ei tule missään nimessä ladata pakkasessa, vaan akku (tai pyörä) kannattaa tuoda sisälle ja antaa sen lämmetä kunnolla ennen latausta. Eikä akkua kannata päästää ihan tyhjäksi, jottei sen elinikä lyhene tarpeettomasti. Sähköpyörä on hyvä säilyttää myös sateelta suojattuna. Ideaalitilanteessa se olisi hyvä saada säilöön sisätiloihin sekä kotona että töissä, Koistinen muistuttaa.

Sähköpyörien kysyntä kasvaa kohisten

Suomessa myytiin Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan 31 000 sähköpyörää vuonna 2020. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti kasvoi huimat 45 prosenttia, ja kasvu on jatkunut samansuuntaisena tänä vuonna.

Keskitalvi on erinomainen hetki ostaa sähköpyörä – tai tavallinen polkupyörä! Pyörien ja niiden varaosien maailmanlaajuiset saatavuusongelmat jatkuvat vielä ensi vuonna, ja toisaalta monessa liikkeessä on tarjolla jo ensi kesän valikoima. Jos siis haluaa pelata varman päälle ja saada toivomansa menopelin alle, kannattaa kiireesti laittaa postia Korvatunturille – ja tietysti pysyä tulevat viikot tosi kilttinä, Matti Koistinen naurahtaa.

Pyöräliiton 6 hyvää syytä vinkata pukille sähköpyörästä

  1. Mitä kinkkisempi talvikeli, sitä paremmin sähköpyörä palvelee.
  2. Kun lumi ja loska eivät hidasta menoa, pidemmätkin matkat taittuvat talvella kepeästi; samalla jouluherkutkin sulavat kuin itsestään.
  3. Nasta- ja kitkarenkaidenkaan vastus ei tunnu sähköpyörän selässä tavallisen pyörän tapaan.
  4. Vuodenvaihde on hyvä ajankohta sähköpyöräostoksille, sillä kevättä kohden kysyntä kasvaa, mikä tarkoittaa, että pyörien saatavuus voi huonontua ja valikoima pienentyä.
  5. Talvipyöräily on helppo ja koronaturvallinen tapa edistää terveyttä, taklata kaamosmasennusta ja kohottaa kuntoa: uudenvuodenlupaukset on siis helppo lunastaa sähköpyörän selässä.
  6. Sähköpyörä lisää tutkitusti pyöräilyä ja vähentää liikkumisesta aiheutuvia päästöjä.

Jaa uutinen