Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

New Cotton Project: Vastuullinen muoti ei ole vain kaukainen visio

Euroopan unionin rahoittama New Cotton Project -hanke haluaa osoittaa, ettei kiertotalouden innoittama vastuullinen muoti ole vain kaukana tulevaisuudessa siintävä visio. Projektin tavoitteena on myös toimia innoittajana ja ponnahduslautana laajemmille kiertotaloushankkeille.

Aalto-yliopisto on mukana New Cotton Project -hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja tekstiilialan kriittisiin kysymyksiin. Mukana on kumppaneita Suomesta, Portugalista, Ruotsista, Saksasta, Alankomaista, Sloveniasta ja Turkista.

Kahdestatoista yrityksestä ja organisaatiosta koostuvaa, koko tuotantoketjun kattavaa yhteenliittymää johtaa Infinited Fiber Company. Yhtiön patentoidun teknologian avulla selluloosapitoisesta tekstiilijätteestä voidaan tuottaa puuvillalta näyttävää ja tuntuvaa kuitua. Inovafil valmistaa kuiduista lankaa, kudottua Tekstina-kangasta ja Kipas-farkkukangasta. Adidas ja H&M Groupiin kuuluvat brändit suunnittelevat, valmistavat ja myyvät näistä kankaista valmistettuja vaatteita.

Frankenhuis esikäsittelee projektissa käytettävän tekstiilijätteen, ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) kehittää teknistä ratkaisua poistotekstiilien kuidun jatkuvatoimiseen esikäsittelyprosessiin. REvolve Waste kerää ja hallinnoi tekstiilijätettä koskevaa dataa arvioidakseen raaka-aineen saatavuutta Euroopassa ja määritelläkseen käytetyn tekstiilijätteen laadun.

Ruotsin tekninen tutkimuslaitos RISE toteuttaa projektin vastuullisuus- ja teknistaloudelliset analyysit yhdessä Infinited Fiber Companyn kanssa. Yhtiöt vastaavat projektin sekä sen tuloksena kehitettävien kankaiden ja vaatteiden ympäristömerkinnöistä. Aalto-yliopisto analysoi ekosysteemi- ja kiertotalousmalleja laajemmin ja auttaa määrittelemään projektille parhaiten soveltuvan liiketoimintamallin. Kestävän kehityksen mukaisen muodin innovaatioalusta Fashion for Good tukee sidosryhmäyhteistyötä ja koulutuksia sekä koordinoi projektiin liittyvää viestintää, brändäystä ja tiedotusta Infinited Fiber Companyn tuella.

– Olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme johtaa tätä uraauurtavaa projektia, joka vie tekstiiliteollisuutta kohti kiertotaloutta. On todella inspiroivaa nähdä, miten innostuneesti ja sitoutuneesti konsortion kaikki kumppanit tekevät yhdessä työtä puhtaamman ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta muodin saralla, Infinited Fiber Companyn perustajajäsen ja toimitusjohtaja Petri Alava sanoo.

Muotibrändit tuottavat nykyisin kaksi kertaa enemmän vaatteita kuin 20 vuotta sitten, ja kysynnän kasvun odotetaan jatkuvan. Samaan aikaan tekstiilejä viedään kaatopaikalle tai poltetaan yhden jäteautollisen verran joka sekunti. Suurin osa tekstiiliteollisuuden vakavista ympäristöongelmista liittyy alalla yleisimmin käytettäviin materiaaleihin, kuten polyesteriin, puuvillaan ja viskoosiin.

New Cotton Project tarjoaa ratkaisun tekstiilijätteen hyödyntämiseen ja vaihtoehdon esimerkiksi neitseelliselle puuvillalle. New Cotton Projectille on myönnetty reilun 6, 7 miljoonan euron rahoitus Euroopan unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Jaa uutinen