Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Uudenlainen luontoelämys – Kairacross

Yksi menneen kesän trendilaji oli packrafting. Siinä kuljetaan luonnossa repun kanssa, jossa on puhallettava kanootti. Suureksi lajia ei voi sanoa, mutta Lapin vuokraamoissa olleet varusteet olivat liki aina menossa.

Packraftingin ympärille on kehittynyt myös ensimmäinen tapahtuma Kairacross, joka järjestetään Vätsärin erämaassa 24.6.–29.6.2021. Yksi tapahtuman järjestäjistä on pohjois- ja etelänavalle hiihtänyt seikkailija Poppis Suomela. Hänen mukaansa tapahtumaan osallistuminen ei vaadi supersankaruutta, mutta toki kohtuullisia retkeilytaitoja.

– Kairacross Vätsäri sopii niin nautiskelevalle retkeilijälle, luonnossa viihtyvälle kuntoilijalle kuin kokeneelle ultraurheilijakin. Reitti tarjoaa mielekkäitä haasteita ja elämyksiä yhtä hyvin retkeilyasenteella kuin kilpailumielessä liikkuvallekin. Vaativien olosuhteiden takia osallistujilla tulee olla retkeilykokemusta ja kyky selviytyä omin avuin erämaaolosuhteissa vähintään kolme vuorokautta, Suomela kertoo.

Maastossa liikutaan jalkaisin ja melotaan rastilta toiselle navigoiden erämaan läpi. Merkittävä osa kairacross-radan reitistä kulkee vesillä, yleensä järviä ja jokia pitkin, joissa ei ole voimakkaasti virtaavia koskia.

– Sopivin kulkuneuvo on ilmatäytteinen pieni kanootti ”packraft”, koska se on kestävä ja riittävän kevyt kannettavaksi repussa tai sen päällä.

Packraftin lisäksi kairacrossissa tarvitaan mela, kelluntaliivi sekä muita melonta- ja vaellusvarusteita.

Kairacrossin vaellus­osuudet vievät osallistujat alueen hienoimmille maisemapaikoille ja erikoisimpien nähtävyyksien luo – usein sellaisiin paikkoihin, joihin ei tulisi tavallisella vaelluksella mentyä.

Vaikka Kairacross on kilpailu, Poppis Suomela arvelee ja toivoo, että suurin osa lähtijöistä muistaisi myös nauttia kisaympäristöstä.

– Jos kisan aikana alkaa väsyttää, voi etsiä kivan lepopaikan, syödä jotain ja nauttia maisemista. Kyse ei ole tiukasta tulos­urheilusta – ellei itse niin halua.

Itsekin erittäin pitkiä suorituksia tehneenä seikkailijana hän osaa pukea sanoiksi kisan hienouden.

– Pitkien suoritusten hienous on siinä, miten rasitus vaikuttaa mieleen. Kun välillä on vaikeaa, osaa arvostaa normaalia. Rasitus vahvistaa kokemuksia: ruoka maistuu paremmalta, maisema vaikuttaa voimakkaammin ja tiimi­henki lujittuu. Tuntee todella elävänsä.

Kuvat: Poppis Suomela

Jaa uutinen