Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Varustamo tekee pyöräkauppaa tyylillä

Lappeenrantalainen Pyöräliike Varustamo muutti keväällä uusiin tiloihin Lappeenrannan Rakuunanmäelle. Samalla vahvistui Varustamon ja yhdysvaltalaisen Specialized-pyörämerkin liitto, kun myymälän sisutuksen suunnittelu ja kalusteet hoidettiin Specializedin Tanskan retail-osaston puolesta.

Toimitusjohtaja ja yrittäjä Joni Niemen ja hänen joukkonsa tehtäväksi jäi supertrendikkään myymälän kokoaminen. Vanhan kasarmirakennuksen uumenissa on rouheaa punatiiltä, Specializedin historiasta kertovia somisteita sekä esittelytelineitä, joissa pyörät tuodaan taideteosten lailla asiakkaiden nähtäväksi.

– Asiakkaat ovat löytäneet hyvin Rakuunanmäelle. Olemme maakunnan ainoa pyöräilyn erikoisliike, joten harrastajat kyllä löytävät tiensä tänne, Joni Niemi myhäilee.

Leasingkauppaa yrityksille

Niemi on jalostanut toimintaansa myös yritysmyynnin suuntaan. Varustamo tarjoaa yrityksille mahdollisuutta leasata henkilökunnalleen työsuhdepolkupyöriä huoltopalveluineen.

– Leasing on leasing, ei siinä sinällään ole mitään kummallista. Pyörän voi leasata kuten vaikka auton. Verotusarvo sitten määräytyy pyörän mukaan. Pyöräily on ollut hyvässä kasvussa, ja yritykset ovat oivaltaneet, että panostamalla pyöräilyyn he voivat säästää sairaspoissaoloissa. Joillekin yrityksille panostus on myös ideologinen. Noin kärjistettynä it-yritysten kanssa kaupanteko on helppoa ja metallipajojen kanssa haastavampaa. Tällä rintamalla olisi paljon tarjolla, kunhan vain jaksaisi tehdä aktiivista myyntityötä.

Yksi malli yrityskaupassa on yrityksen antama hankintaraha, joka voi olla esimerkiksi 1 000 euroa. Mikäli pyörä on tuota kalliimpi, työntekijä maksaa itse ylimenevän osan.

Laatuun panostetaan

Pyöräilyn trendeinä on ollut laatuun panostaminen sekä pikipinnan ulkopuolella polkeminen. Korona on vahvistanut trendejä, mutta tuonut pyöräkauppaan myös uusia asiakkaita.

– Laatuun panostaminen on ollut jo muutaman vuoden kasvussa. Trendinä on nyt sora. Cycklocrossit on korvattu craveleilla, joita on nyt myymistämme kippurasarvisista noin 90 %. Korona ei ole tuonut uusia trendejä, mutta se on saanut useat erilaiset asiakasryhmät omine tarpeineen liikkeelle.

Yhä useampi uuden pyörän ostaja haluaa myös mitoittaa pyörän tarkalleen itselleen sopivaksi.

– Meillä on käytössä Retül Bike Fit -järjestelmä, joka on hyvä lisä palvelutarjonnassamme. Sähköpyörien myötä palveluiden osa liikevaihdosta on vähentynyt, mutta silti se on meille elintärkeä osa kokonaiskonseptiamme.

Sähköpyöräbuumi on myös pakottanut päivittämään huollon osaamista.

– Merkkejä ja malleja on useita, joten aktiivinen pitää olla. Halpispyörät tuottavat asiakkaille ikäviä yllätyksiä, kun niitä ei voida huoltaa tai päivittää. Toinen haaste on pyörien virittäminen, joka on yleistynyt todella paljon. Sen suhteen olemme ehdottomia, eli emme tee sitä. Mikäli havaitsemme huollossa viritetyn pyörän, nostamme kädet ylös. Työt jatkuvat vasta, kun asiakas kirjoittaa meille vastuuvapaussopimuksen.

Isoa kauppaa itärajan taakse

Varustamo on hyvin hoidettu moderni pyöräkauppa, joka palvelee Etelä-Karjalan pyöräkansaa laadukkaasti. Nettikaupan myötä tuotteita kulkeutuu koko maahan. Osasyy Spezializedin panostuksiin on Venäjän läheisyys. Mutkatonta idänkauppa ei kuitenkaan ole.

– Venäläiset asiakkaat ovat nyt poissa. Lisäksi heidän tullaukseensa on tullut uusia pykäliä rajan yli vietävän tavaran arvon suhteen. Jotain kauppaa kuitenkin tehdään. Nyt esimerkiksi meillä on kokoonpanossa kaksi venäläisen tilaamaa pyörää. Häneltä tulivat speksit ja etukäteismaksu. Asiakas noutaa pyörät, kun rajat avautuvat. Venäläisten kanssa tehtävät kaupat ovat selkeästi suurempia.

Jaa uutinen