Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Suomen urheilukaupan ammattimedia

Norjasta kuuluu kummia

Norjan sporttikaupan jättiyhtiö Gresvig on haettu konkurssiin. Yhtiöllä on Norjassa yhteensä yli 200 sporttikauppaa G-Sportin, G-Maxin ja Intersportin väreissä. Osa kaupoista on yhtiön omia, osa kauppiasvetoisia. Konkurssimenettelyssä olevat kaupat ovat yhtiön omia. Intersport Finland Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mikkola on myös kansainvälisen Intersportin hallituksen puheenjohtaja, joten hänellä on hyvä näköala Norjan tapahtumiin.

-Konkurssi on erittäin valitettava asia. Kansainvälinen Intersport on maksunsa saanut, joten sen suhteen tilanne ei ole muuttunut. Ennen kaikkea harmittaa huono mielikuva, joka tilanteesta on syntynyt.

Norjassa tehdään maailman eniten sporttikauppaa henkilöä kohden. Markkina on Suomeen verrattuna noin kaksinkertainen, vaikka väkiluku on saman suuruinen. Norjassakin on ollut säiden suhteen haastava talvi, joten sporttikauppa on ollut nirkoista.

-Parin kuukauden myynnin sakkaaminen ei pitäisi vakavaraista yhtiötä kaataa. Kauppoja on kuitenkin Norjan kokoisessa maassa liikaa ja Gresvigin myymälöistä noin 40 on tappiollisia. Nyt ne suljetaan ja jatkossa toiminta keskitetään voimakkaasti Intersport-kyltin alle. Gresvigin omistava Nils Olaf Sunden on rahoittamassa uuden yhtiön toimintaa ja odotusarvo on, että toiminta normalisoituu nopeastikin.

Sundenin antamien haastattelujen perusteella Mikkolan arvelut ovat hyvinkin totuuden mukaisia. Sunden on kertonut, että G-Sport olisi pitänyt lakkauttaa aiemmin.

XXL-ketjulla huomattavia haasteita Norjassa

Norjan sporttikaupan haasteellisuutta lisää XXL:n huomattavat vaikeudet Norjassa ja Ruotsissa. Mikkola ei usko, että Norjan markkinamyllerrys heijastuisi suuremmin Suomeen. Eikä XXL:n näyttävä poistomyyntikampanja hänen mukaansa Suomen markkinatilannetta juurikaan muuta.

-Säällä on suurempi merkitys. XXL:n tilanne on haastava. Viimeinen neljännes oli heillä huomattavasti huonompi, kuin meillä. Joulukuuta lukuun ottamatta meillä oli hyvä vuosi, ja olemme ihan tyytyväisiä viime vuoteen.

Mitään ei ole niin vaikeata ennustaa, kuin tulevaisuutta. Pitkän linjan sporttialan ammattilaisena Mikkola ei piirtele kovinkaan ruusuista sesonkia ensi talvelle.

-Valitettavasti yleensä huonoa talvea seuraa toinen huono talvi, ja kauppiaiden ennakot tullevat pienentymään. Varastoivia tukkureita on yhä vähemmän, joten kun kaupan varastot ovat tyhjät, myydään ”ei oota”. Näin käy, vaikka maassa olisi kuinka komea hanki.

Jaa uutinen